Jasno
22°
Bratislava
Filip
23.8.2024
Hasiči zasahovali pri nočnom požiari bytu v Bratislave
Zdielať na

Hasiči zasahovali pri nočnom požiari bytu v Bratislave

BRATISLAVA / Obrovské plamene vystrašili obyvateľov bratislavskej Petržalky. Šľahali z bytu na prvom poschodí jedného z panelákov. Večernú pohodu tak náhle vystriedal zvuk hasičských sirén. Obyvateľov museli evakuovať. Počas požiaru si navzájom pomáhali aj susedia. Predbežnú škodu vyčíslili na 100 tisíc eur.

​Horieť začalo okolo deviatej večer v byte 12-poschodového paneláku. Netrvalo dlho a z lodžie na prvom poschodí začali šľahať plamene do výšky niekoľkých metrov. "Pozeral som televíziu, zrazu strašný dym, že som nevidel už. Tak som zatiahol okno, dvere otvoril na chodbe, to sa nedalo ani dýchať," uviedol jeden zo susedov.

V byte bola v tom čase staršia pani, ktorú si našťastie všimol jeden z jej susedov. Hľadal svojho psa, ktorý vošiel do jej bytu. Ešte pred príchodom hasičov jej odtiaľ pomohol dostať sa von. "Tam plakala stará babka. Pozeral som do tej izby, že tam horelo. Hovorím poďte rýchlo von," spomenul jeden z obyvateľov paneláku.

Hasiči boli už v tom čase na ceste

Sused sa pokúšal zatiaľ izbu hasiť, ale boj s ohňom bol márny. "Pustil som vodu do tej izby, nech tma strieka voda nech sa to nerozšíri ďalej a odišiel som. Potom som počul ako vybuchli sklá, Potom sa plameň rozšíril," povedal záchranca. Na miesto dorazilo niekoľko hasičských áut. Ľudia z okolitých bytov museli svoje domovy na pár hodín opustiť. "Jeden útočný prúd sa použil na hasenie. Bytovka nakoľko bola členitá, bola evakuovaná," informoval veliteľ zásahu Radoslav Puhovich.

Zatiaľ čo niektorí opúšťali svoje domovy, iní sa práve vracali domov a videli, že okolo ich okien je ohorená fasáda a dym. Zažil to aj pán, ktorý sa akurát vracal od svojej sestry. "Ja som prišiel domov a nechcú ma pustiť. Že to tam vetrajú," priblížil pán.

"Jedna izba je zhoretá, jedna izba je zasiahnutá dymením. Tak isto aj dym nad ním je zasiahnutý dymom, nie požiarom," pokračoval veliteľ zásahu. Zisťovateľ príčin požiarov, ako príčinu označil poruchu na elektroinštalácii. Podľa našich zistení začala horieť elektrická zásuvka a následne aj okolitý nábytok. Pri požiari sa na šťastie nikto vážne nezranil.

"Sanitnou ambulanciou boli ošetrené dve osoby, ale boli ponechané na mieste," zakončil veliteľ zásahu. Hasiči postupne vykonali dôležité merania splodín horenia. Potom sa väčšina ľudí mohla vrátiť do svojich domovov. Niektorí ale museli ísť nocovať k rodine, kým sa byty dostatočne nevyvetrajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy