Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Dráma pri jazere: Priateľ rýchlo reagoval a zachránil topiacu ženu
Zdielať na

Dráma pri jazere: Priateľ rýchlo reagoval a zachránil topiacu ženu

LIPTOVSKÁ MARA / Na Liptovskej Mare sa v pondelok podvečer topila mladá žena. Z vody ju do príchodu záchranárov našťastie vytiahol jej priateľ, ktorý nestratil duchaprítomnosť a začal s jej oživovaním. Po umelom dýchaní 25-ročná žena nadobudla vedomie.

"Boli sme požiadaní o spoluprácu. Ihneď sme skočili do lode. Dotyčná osoba už bola vytiahnutá z vody, bola teda pri vedomí," uviedol hovorca Vodnej záchrannej služby Ján Kuska.

25-ročnú ženu vyšetrili a následne asistovali posádke pozemných záchranárov. Tí mierne dezorientovanú ženu napojili na kyslík a previezli do nemocnice. Bolo obrovským šťastím, že ju z vody vytiahol jej priateľ a dal jej prvú pomoc, čím jej bezpochyby zachránil život. Liptovská Mara, je jednou z posledných vodných nádrží na Slovensku, kde ešte funguje vodná záchranná služba, svoje stanovisko majú na pláži v Liptovskom Trnovci.

"Zvykli sme chodiť aj na Domašu, ale tam mi bohužiaľ tieto služby chýbali a včera, keď sme došli sem, tak to bola jedna z prvých vecí, čo som si všimol, že je tu aj tá záchranná služba," povedal jeden z návštevníkov. "V prípade potreby, vieme zasiahnuť v podstate do nejakých 10 minút na celej Liptovskej Mare. Sme započali spoluprácu s krajským operačným strediskom," priblížil hovorca Kuska.

To, že vedia byť prínosom pre ostatné záchranné zložky sa potvrdilo pri včerajšom zásahu. Pri zranenej žene boli vďaka člnu ako prví, trvalo im to necelé tri minúty. Počas uplynulého víkendu ošetrili ďalších 15 drobných poranení. Brehy Liptovskej Mary sú od začiatku sezóny preplnené dovolenkármi, záchranári im aj tento rok odporúčajú najmä nepreceňovať vlastné sily.

"Treba rešpektovať tú vodu, netreba to preháňať na tom slnku, hlavne s alkoholom a je dobre si všímať aj okolie," zakončil Kuska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy