Polojasno
29°
Bratislava
Alica
6.9.2024
Študent plánoval teroristický útok. Prípad prešiel na generálnu prokuratúru
Zdielať na

Študent plánoval teroristický útok. Prípad prešiel na generálnu prokuratúru

HUMENNÉ / Prípad 19-ročného študenta, ktorý plánoval teroristický útok bol už odstúpený generálnej prokuratúre. Mladého Humenčana zadržala NAKA po tom, ako uňho doma vykonali domovú prehliadku. Podľa SIS vyberal konkrétne podujatie, na ktorom chcel teroristický útok uskutočniť. Obvineného mladíka prepustil Najvyšší súd krátko po jeho zadržaní na slobodu.

​Závažné trestné činy

N adrese, kde obvinený mladík býva nám nik neotvoril. Naposledy sme sa zhovárali s jeho otcom. Škola, rodičia, susedia – každý zostal po jeho zadržaní v šoku. A ďalší šok prišiel vtedy, keď ho pustili na slobodu. Do redakcie sa nám dokonca ozvali aj rodičia jeho spolužiakov z gymnázia, ktorí netajili obavy z jeho návratu. "Počkáme si na výsledok vyšetrovania. Prijali sme opatrenia, triedni učitelia pracujú so žiakmi a uvidíme, čo bude," povedal riaditeľ gymnázia Marián Hamrák.

Devätnásťročného Humenčana zadržala NAKA ešte začiatkom marca a obvinila ho z dvoch závažných trestných činov. Jeden z nich súvisí s terorizmom, v druhom prípade ide o prechovávanie extrémistického materiálu. "Pri domovej prehliadke u obvineného sme zaistili elektronické komunikačné prostriedky a materiály s extrémistickou pravicovou tematikou," informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Roman Hájek.

Plánoval teroristický útok

Podľa obvinenia mal 19-ročný mladík štýl obliekania, ktorý evokoval nemecký vojenský odev. Nosil tiež čiapku so symbolom hákového kríža. Podľa Slovenskej informačnej služby plánoval teroristický útok a vyberal si konkrétne podujatie. Po zadržaní však svoje konanie oľutoval a deklaroval, že chce viesť riadny život. Obhajca navyše poukázal aj na jeho nízky vek a náchylnosť skĺznuť k takýmto činom.

Obvinený je stíhaný na slobode, má však povinnosť sa raz týždenne prihlásiť u probačného a mediačného úradníka. Prípad mala v rukách Krajská prokuratúra v Prešove, aktuálne je však odstúpený Generálnej prokuratúre. "V predmetnej trestnej veci prebieha neverejné prípravné konanie, v ktorom vykonáva dozor nad zákonnosťou prípravného konania prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky," priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Jana Tökölyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy