Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Pri požiari rodinného domu zasahovalo viac ako 20 hasičov
Zdielať na

Pri požiari rodinného domu zasahovalo viac ako 20 hasičov

ROŽŇAVA / Viac ako 20 profesionálov spolu s dobrovoľnými hasičmi dnes bojovali s požiarom v širšom centre Rožňavy. Oheň tam pohltil tri drevené stavby a rozšíril sa aj na rodinný dom. Pre vysoké vonkajšie teploty znásobené horúcim ohňom boli na miesto privolaní aj záchranári, ktorí zasahujúcim hasičom poskytovali kyslíkovú terapiu. Uprostred plameňov ostala svorka psíkov, ktorých už zachrániť nestihli.

Stihla zobudiť vnuka

"Išla som si len po vodu, a už som kričala susedovi, že rýchlo utekaj von, lebo horíme. To bolo celé a už sme museli utekať, všetko tam máme vo vnútri," povedala majiteľka domu. Predtým, ako stihla zo svojho obydlia vybehnúť, ešte zobudila svojho vnuka, ktorý tam spal. "Musela som ho zobudiť, že rýchlo poď von, lebo tu zhoríme," pokračovala majiteľka domu.

Všetci obyvatelia domu, ako aj susedia, stihli pred plameňmi ujsť. Domáce zvieratká sa im však zachrániť nepodarilo. "Zhoreli všetky psy, čo tam boli, štyri malé a jeden veľký," povedala jedna z obyvateliek domu. Tri drevené stavby zhoreli do tla. Poškodená ostala aj strecha rodinného domu. Vo vnútri sa nachádzali propánbutánové fľaše, ako aj ropné látky v kanistroch. "Bombičku, všetko máme v byte, môže vybuchnúť, lebo je otvorená," dodala majiteľka domu.

Celú ulicu uzavreli

Celú ulicu uzavreli mestskí policajti z dôvodu bezpečnosti, keďže požiar sa začínal rozširovať. "Horelo veľké množstvo horľavého materiálu, a v drevárňach boli uskladnené aj pravdepodobne ropné látky, ktoré sa neustále rozhorievali, a dochádzalo aj k menším výbuchom počas hasebných prác," informoval riadiaci dôstojník Hasičského a záchranného zboru Rožňava Florián Albert.

Hasiči zasahovali po celý čas v dýchacích prístrojoch. Vysoké vonkajšie teploty, znásobené sálavým teplom z požiaru, dali zabrať aj silným chlapom. Privolať museli aj záchranárov. "Za účelom kyslíkovej terapie pre príslušníkov zasahujúcich, z dôvodu rýchlejšej regenerácie a ťažkých podmienok pri zásahu," pokračoval Albert.

Skryté ohniská

"Máme neskutočné teplo, a pre zasahujúcich hasičov, oblečených v ochranných oblekoch a s dýchacími prístrojmi, je to veľmi náročné. V tomto teple ešte hasiť horúci požiar," povedal veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru Rožňava, Peter Máté. Zhorené drevené stavby, v ktorých sa nachádzalo veľké množstvo odpadu, rozoberali aj susedia, nakoľko sa v nich neustále rozhárali skryté ohniská. "Pomáhal som odhadzovať železo aj plechy na kopu," podotkol sused.

Išlo však o také množstvo materiálu rôzneho druhu, že na pomoc musel prísť aj bager. Až potom mohli hasiči požiar úplne uhasiť. "Zatiaľ nemáme potvrdenú žiadnu verziu vzniku požiaru. Na mieste je zaisťovateľ príčin vzniku požiaru, ktorý to zisťuje," uzavrel Albert.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy