Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Hasiči bojovali s plameňmi: Horelo v zariadení na recykláciu papiera
Zdielať na

Hasiči bojovali s plameňmi: Horelo v zariadení na recykláciu papiera

KOSTOLNÉ KRAČANY / Sto profesionálnych a dobrovoľných hasičov pracovalo na uhasení požiaru v Kostolných Kračanoch pri Dunajskej Strede. Oheň tam zachvátil časť recyklačného strediska na papier. Popri tom zachraňovali aj býky a zasahoval aj záchranársky vrtuľník.

​Horeli balíky papiera

V spoločnosti na recykláciu papiera v Kostolných Kračanoch začalo horieť krátko po jedenástej. Na miesto postupne dorazilo 45 profesionálnych a 55 dobrovoľných hasičov z Trnavského a Bratislavského kraja. "Zistilo sa, že horia balíky papiera, takže prvotné nasadenie síl a prostriedkov bolo na ochranu objektu a technológie a následne sa začali vykonávať opatrenia na likvidáciu požiaru," informoval prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

Horieť začalo na dvore lisovne, ktorá sa rozprestiera na 15 tisíc metroch štvorcových. "Hala bola ohrozená, museli sme ju priebežne ochladzovať, aby sa nám požiar nerozšíril. Je tam zariadenie minimálne za 500 tisíc eur a pracovné stroje. Je tam vysoká teplota a musíme priebežne striedať týchto hasičov, aby nedošlo ku kolapsu. Miestny starosta a majiteľ objektu zabezpečili pitný režim," povedal riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Dunajská Streda František Fehér.

Dvaja hasiči skončili v rukách záchranárov

Jeden dokonca po tom, ako na neho spadol betónový plot. "Bol prevezený vrtuľníkom na ďalšie vyšetrenie do nemocnice a druhý bol ošetrený na mieste," pokračoval Fehér. V areáli firmy, ktorá tu pôsobí necelé dva roky, sa požiar vznietil už po druhýkrát. Zvážajú sem papier z okolia Dunajskej Stredy a po lisovaní baly vyvážajú partnerom do zahraničia.

"Dnes sme mali nakladať, boli to objednané kamióny, nestihli sme naložiť, ešte predtým vznikol požiar," opísal majiteľ firmy Juraj Csepi. "Aj my sme zvedaví, čo mohlo požiar spôsobiť. Máme technické problémy v obci, nemáme elektriku. Boli tu elektrikári, zabezpečia nám nejaký agregát," povedal starosta obce Kostolné Kračany Peter Mórocz.

Hasiči museli zachraňovať aj stádo býkov

"Museli sme ich evakuovať z vedľajšej budovy, aby sa náhodou požiar nerozšíril a zvieratá tam neuhynuli. Požiar sa málinko rozšíril aj za plot. Je tam sucho, burina, tráva, to sme tiež museli hasiť," dodal Fehér. Hasiči musia lisované baly papiera rozoberať a následne hasiť. Pracovať budú pravdepodobne do neskorej noci. "Voda sa dovnútra toho balenia nedostane," uzavrel Fehér.

Požiar sa podarilo zlikvidovať

Požiar v obci Kostolné Kračany v okrese Dunajská Streda sa hasičom podarilo zlikvidovať. K uhaseniu požiaru uskladnených kartónov v areáli súkromnej spoločnosti prišlo vo štvrtok (18.7.) v ranných hodinách. "Predbežné škody a rovnako i príčina vzniku požiaru sú v súčasnej dobe v štádiu vyšetrovania," priblížila hovorkyňa a dodala, že počas zásahu bola použitá i mobilná komunikácia HaZZ - drony, ktoré neustále monitorovali miesto zásahu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy