Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Bizarný prípad: Synovia žili s mŕtvym otcom viac ako mesiac
Zdielať na

Bizarný prípad: Synovia žili s mŕtvym otcom viac ako mesiac

HUMENNÉ / Otca našiel v byte mŕtveho. Zabalil ho do igelitovej fólie a telo ešte oblepil lepiacou páskou. Spolu s bratom žili s nebohým otcom viac, ako mesiac. Policajti telo našli v značnom štádiu rozkladu. Muž si na súde vypočul verdikt.

Chýbal v práci a tak na podnet zamestnankyne firmy prišli situáciu k nemu domov preveriť policajti. Dvere otvoril jeden zo synov. Na sedačke v obývačke policajti našiel ležať telo. Bolo doslova mumifikované, obalené vo fólii a oblepené lepiacou páskou. Synov zadržali a prípad vyšetrovali, ako obzvlášť závažný zločin vraždy. Znalci ale napokon cudzie zavinenie vylúčili.

"Ja iba viem povedať, že oco zomrel a keď zomrel, ja som spanikáril. A som ho zabalil do tej... a som nechcel povedať bratovi, že už je mŕtvy," vysvetlil ešte v decembri 2023 odsúdený syn Pavol. Pavol vysvetľuje, že mladšieho brata Jána chcel takto chrániť, keďže krátko predtým prišli o mamu a babku. Našiel otca mŕtveho, spanikáril. "Chápem, že brat ma chcel tým spôsobom ochrániť, že už som iba ja a on," povedal brat odsúdeného Ján.

Policajti v tejto súvislosti prešetrovali aj subvenčný podvod. Keď už bol muž nebohý, syn vybral jeho dôchodok. Hovorí, že tak urobil iba raz, že boli v núdzi a potrebovali peniaze. Vec ale napokon vyšetrovateľ odmietol.

Synovia žili s mŕtvolou otca v byte počas minulých letných mesiacov dovedna 32 dní

Brat obvineného povedal, že za ten čas nezaregistroval, že je s otcom nejaký problém. "Oco bol chorý, proste chcel, aby som ho neotravoval, aby mal svoj kľud, ja som to ani tak nevnímal," pokračoval brat odsúdeného Ján.

Policajti preto skúmali aj tento rozmer. "Manipulácia s telom nebohého, od jeho smrti až do doby, kedy bolo telo nájdené," uviedla hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. Pavla napokon policajti obvinili z trestného činu hanobenia mŕtveho. Skutok nepopieral. S prokurátorkou uzavrel dohodu o vine a treste. Súd ju schválil.

"Súd obvineného uznal za vinného z prečinu hanobenie mŕtveho, za čo mu bol uložený trest odňatia slobody v trvaní šesť mesiacov, s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu v určenej skúšobnej dobe v trvaní dvanásť mesiacov," priblížila hovorkyňa súdov Ivana Petrufová.

Odsúdený muž nám povedal, že teraz si už uvedomuje, že urobil chybu a svoje konanie ľutuje. Podľa druhého brata síce policajti aj súdy svoju prácu uzavreli, no pre nich je to naďalej veľmi ťažko prijateľná strata. "Najhoršie bolo to, že som zistil, že otec nežije, že už som iba ja a brat. To, že policajti, to som vedel, že sa to vyšetrí, ale to, že už som iba ja a brat, to bola strašná predstava," rozcítil sa brat Ján. Tento rozsudok prvostupňového súdu je právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy