Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Spúšť na mestskom cintoríne: Vzduchom lietali kahance aj svietniky
Zdielať na

Spúšť na mestskom cintoríne: Vzduchom lietali kahance aj svietniky

LEVOČA / Búrka sprevádzaná silným nárazovým vetrom spôsobila hotovú spúšť a kalamitu na cintoríne v Levoči. Vzduchom lietali ulomené mohutné konáre, ale aj svietniky a kahance. Vyvrátené sú aj náhrobné kamene, no niektoré pomníky sú zničené úplne.

​​Návštevníkov cintorína vyzývajú k opatrnosti

Zvuk motorovej píly sa ozýval cintorínom aj v stredu 17. júla od skorého rána. Najvážnejšie boli poškodené tri pomníky. Jeden bol zničený kompletne. Dva čiastočné. Na ďalších vietor a lietajúce konáre zničili kahance, či vázy. "Boli to také silné vlny dažďa aj silný vietor," povedala návštevníčka cintorína. "Boli tu napadané stromy, ale hasiči už cestu odpratali, tak som sa prišiel pozrieť," dodal ďalší z návštevníkov. Niekde vietor prevrátil celý strom aj s koreňmi, na iných miestach vietor ulomil zo stromov mohutné konáre. Mestská firma vyzvala návštevníkov cintorína k opatrnosti. 

Čakajú na poisťovne

"Začalo sa s odstraňovaním, s uvoľňovaním chodníkov, aby boli prejazdné na mestskom cintoríne," informoval riaditeľ technických služieb mesta Levoča Branislav Miňdaš. Najväčšie škody vietor napáchal na starej časti mestského cintorína pod Mariánskou horou. Niektoré rozbité pomníky ešte museli nechať na mieste. Čakajú za obhliadkami z poisťovní. "Museli sme to riešiť s poisťovňou a zavolať poisťovňu, aby sa prišli pozrieť a zdokumentovali daný stav. Až po obhliadke likvidátora môžeme stromy odstrániť," priblížil Miňdaš."Príroda je najväčší pán, tomu my nezabránime," ukončil návštevník cintorína.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy