Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Neznámy "umelec" poškodil sochu sv. Floriána. Svätca premenil na postavičku zo Šmolkov
Zdielať na

Neznámy "umelec" poškodil sochu sv. Floriána. Svätca premenil na postavičku zo Šmolkov

BRATISLAVA / Samozvaný reštaurátor poškodil vzácnu sochu sv. Floriána z prvej polovice 18. storočia. Zatiaľ neznámy "umelec" ju namaľoval modrou a červenou farbou - a zo svätca urobil postavičku zo Šmolkov.

​Na to ako majú socha a jej atribúty vyzerať, existuje presný kódex. Tak napríklad socha sv. Floriána, by mala mať prilbicu a brnenie striebornej farby, plášť by mal mať červený, nakoľko bol rímskym dôstojníkom. Takisto zástava, ktorú drží v ruke by mala byť biela s červeným krížom.

"Nie je možné si vlastne len tak podľa nejakých predstáv sochu vymaľovať a už vôbec nie sochy, ktoré sú na verejnom priestranstve, ktoré majú aj obrovskú historickú hodnotu," hovorí historička a etnologička Katarína Nádaská.

Nenávratné poškodenie

Vzácna socha pochádza z roku 1721. Je z pieskovca, ktorý má pórovitý povrch. Olejové farby, ktoré sú na niektorých častiach sochy, ju možno nenávratne poškodili. Pre reštaurátorov bude veľmi ťažké sa ich zbaviť a historickú pamiatku vrátiť do pôvodného stavu.

"Musíme urobiť znalecký posudok, podľa toho sa zistí či tie, hlavne olejové farby, ktoré sú na dvoch častiach či sa dostali až do kameňa toho 300 ročného, ak áno, tak to bude veľký problém, lebo je to v podstate nezvratný proces poškodenia. Pamiatkari sa na to pozrú a špecialisti to budú riešiť," ozrejmil Michal Drozován, starosta bratislavskej mestskej časti Rača.

Patrón už od stredoveku

Svätý Florián je už od stredoveku patrónom najmä hasičov, ale aj záchranárov, kominárov, peciarov či debnárov. U nás sa s požiarnikmi spája približne od 18. storočia. Všeobecne sa ich patrónom stala z viacerých dôvodov.

"Aj kvôli tomu, že preukázal veľkú odvahu a statočnosť nasadiť svoj vlastný život, preto aby zachránil svojich spolubojovníkov, ktorí boli pre svoju vieru väznení a mučení a sám za to vlastne zaplatil životom," vysvetľuje Nádaská.

Starosta trestné oznámenie zatiaľ nepodáva

Mestská časť pritom pripravovala projekt a robila prieskum trhu medzi odborníkmi, ktorí by sochu zrevitalizovali. Odhadovaná cena bola približne 17-tisíc eur. Po neodbornom zásahu pouličného umelca sa ale záchrana sochy môže ešte o niekoľko tisíc predražiť. Napriek tomu starosta bratislavskej Rače nechce podávať trestné oznámenie. Naopak, dúfa v čestnosť toho kto pamiatku svojvoľne pomaľoval.

"V prvom rade by sme chceli vyzvať toho alebo tých, ktorí to riešili, aby sme si sadli a normálne sa porozprávali. My tu nestrašíme, že niekto pôjde sedieť alebo niečo podobné, ale chceme, aby sa to dalo do poriadku. Keď sa to nepodarí, tak to budeme musieť riešiť, samozrejme, keďže je to poškodenie pamiatky, s príslušnými orgánmi," dodal Drotován.

Nielen na Slovensku máme samozvaných odborníkov a reštaurátorov. Určite si pamätáte na tragikomické zničenie 100-ročnej fresky Ježiša Krista , o ktorú sa postarala vtedy 80-ročná dôchodkyňa Cecilia Garcia Gimenez. V roku 2012 sa v miestnom kostole neďaleko španielskej Zaragozy rozhodla zobrať štetec do vlastných rúk. Takýmto výsledkom ale šokovala a zároveň pobavila celý svet. Vyslúžila si aj titul najhoršia reštaurátorka na svete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy