Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Podvodníci využili nedostatok liekov pre cukrovkárov. Na čiernom trhu sa objavili falošné balenia
Zdielať na

Podvodníci využili nedostatok liekov pre cukrovkárov. Na čiernom trhu sa objavili falošné balenia

BRATISLAVA / Keď si liek pacienti nevedeli zohnať v lekármi, situáciu okamžite využili podvodníci. Hovoríme o liekoch pre cukrovkárov, ktoré ale odvážlivci využívajú za účelom takzvaného chudnutia do plaviek. Situácia zašla až tak ďaleko, že na čiernom trhu sa objavili dokonca aj falošné balenia takýchto liekov.

​Ide o lieky, ktoré sú viazané na lekárky predpis a sú indikované pri liečbe cukrovky 2. typu, prípadne na riadne diagnostikovanú obezitu. Hoci odborníci pred takýmto spôsobom chudnutia varujú, dopyt to nezastavilo a zareagoval aj čierny trh. Prácu tak majú i policajti.

"Samozrejme, každý chce ten efekt urýchliť, ale treba si uvedomiť jednu základnú pravdu, keď sme niečo dlhšie naberali, takto aj dlhšie prirodzene musíme zhodiť," hovorí fitnes tréner Mário Burda.

Výrazne vyššia spotreba

"Ten záujem je veľký, ľudia sa snažia, či už bez receptu alebo presvedčiť lekára, nech im nejakým spôsobom lieky predpíše, ale dá sa povedať, že spotreba je výrazne vyššia ako by mala byť," tvrdí prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Na situácii sa okamžite začali priživovať podvodníci. "Sú pokusy na čiernom trhu a na internete," potvrdil Sukeľ. Štátny ústav pre kontrolu liečiv varuje pred nákupom takýchto liekov mimo legálneho reťazca, pretože sa môže stať, že sa dostanete k liekom, ktoré sú falošné.

Pacienti riskujú svoje zdravie

"Nákupom z takýchto stránok pacienti riskujú zdravie a podporujú kriminálnu činnosť. V spolupráci s políciou dokonca evidujeme niekoľko podnetov na podvodné webové stránky, ktoré takéto lieky ponúkajú," ozrejmila Lucia Balážiková zo ŠÚKL. Polícia verejnosť vyzýva, aby podozrivé lieky nahlasovala príslušným orgánom. "Pokiaľ je liek zabezpečovaný z iného ako oficiálneho zdroja, tak nikto negarantuje, čo sa v danom balení nachádza," dodal Sukeľ.

"Odporúčam všetkým ľuďom, aby nehazardovali so svojím zdravím a na svojom zdraví a chudnutí pracovali systematicky dlhodobo a aby sa to stalo ich záľubou, nie povinnosťou," povedal Burda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy