Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Muž si namiesto autoškoly kúpil falošný vodičák. Tento obchod ho vyšiel draho
Zdielať na

Muž si namiesto autoškoly kúpil falošný vodičák. Tento obchod ho vyšiel draho

HUMENNÉ / Namiesto toho, aby si vodičák urobil, ako treba, v autoškole, muž z Horného Zemplína si našiel iný spôsob. Od Poliaka si za 1 300 eur kúpil falošný vodičák. No, dlho sa z neho netešil a prišlo aj obvinenie. Dlhoročný inštruktor autoškoly vysvetľuje, že pre ostatných je takýto vodič mimoriadne nebezpečný. Vedieť ovládať auto totiž nestačí.

​Vodič s falošným vodičákom nerozumie cestnej premávke

Cieľom bolo získať vodičský preukaz. Mužovi z Horného Zemplína v tom mal pomôcť muž z Poľskej republiky. Jeho identita ale známa nie je, keďže v ich spoločnej komunikácii vystupoval pod prezývkou. Namiesto autoškoly Poliakovi zaplatil 1 300 eur za to, že mu vyrobí falošný český vodičák. "Ovládať vozidlo možno vie, ale rozumieť cestnej premávke, to je iná vec. Je to dosť veľké nebezpečenstvo, pretože ten človek, ktorý neabsolvoval kurz v autoškole, on nepočul nič o zásadách bezpečnej jazdy, nemá prebratú teória vedenia vozidla, zákon o cestnej premávke, nebolo mu veľa vecí vysvetlených, ktoré by mal vedieť, " uviedol inštruktor autoškoly Václav Hnát.

Slovenskí úradníci si nič nevšimli

​Muž následne český vodičák predložil na oddelení dokladov, aby mu ho vymenili za slovenský. To sa aj stalo. Naši úradníci si síce nič nevšimli, no český vodičák poslali naspäť do Čiech. A tam prišli na to, že je to kompletný falzifikát vyrobený atramentovou tlačou na polymérovú kartu. Policajti muža obvinili z trestného činu pozmeňovania a falšovania verejnej listiny, úradnej pečate a úradnej značky. "Celý život sa nemôžem spoliehať na to, že sa nemôže nič stať. Časom, keby sa na to prišlo, tak možno o to väčší problém," povedal Hnát.

"Po vyhodnotení zhromaždených dôkazov, bola predmetná vec s návrhom na podanie obžaloby odovzdaná prokurátorovi Okresnej prokuratúry v Humennom," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Prešov. Trestným rozkazom sudca muža zo skutku uznal za vinného. "Za čo mu súd uložil peňažný trest vo výške šesťsto eur a pre prípad úradného zmarenia výkonu peňažného trestu náhradný trest odňatia slobody v trvaní štyroch mesiacov," priblížila hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová.

Autoškoly sa netreba báť

Dlhoročný inštruktor a majiteľ autoškoly vysvetľuje, že to nebol dobrý obchod. Za kurz v autoškole by totiž zaplatil o niekoľko stoviek menej. A hoci niektorí majú obavy, ako to všetko zvládnu, hovorí, že sa stačí chcieť učiť. "Bolo aj tak, že keď sa nechcel učiť, aj štyrikrát nenapísal test. sám sebe vyčítal, aký bol a že sa nechcel učiť Je to na celý život potom," dodal Hnát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy