Skoro jasno
26°
Bratislava
Alica
6.9.2024
Odsúdený za smrteľný požiar: Podpaľač spôsobil smrť kamaráta
Zdielať na

Odsúdený za smrteľný požiar: Podpaľač spôsobil smrť kamaráta

KOŠICE / V byte založil požiar, pri ktorom jeho majiteľ uhorel. Podpaľačom bol jeho kamarát, s ktorým často popíjali. Súd už aj vymeral trest, ale prípad stále nie je na konci.

Všetko sa to stalo v byte na prízemí ešte vlani v lete. Traja chlapi mali v ňom popíjať, 29-ročný Ladislav chytil nervy a byt podpálil. Podľa znenia obvinenia mal jeden z majiteľových kamarátov zapáliť dva kusy látky, ktoré odhodil tak, že do pár minútach bol celý byt v plameňoch. Dvaja muži vyskočili z okna, majiteľ sa v byte udusil.

"Počas lokalizácie sa v byte našla osoba, ktorá bola vynesená. Žiaľ, už sa ju nepodarilo zachrániť. Taktiež z bytu ešte pred našim príchodom vyskočili dve osoby. Tie sa nadýchali a boli odvezené neskôr ZZS," informoval veliteľ zásahu HaZZ Tomáš Figura.

K vyšetrovaniu dopomohli aj výpovede svedkov, ktoré usvedčili jedného z mužov, ktorí sa v byte zdržiavali. Podľa ich slov sa muž nahneval preto, že ho majiteľ chcel z bytu vyhodiť a tak ho podpáli.

Polícia Ladislava obvinila a súd ho uznal vinným

"Úmyselne vydal ľudí do nebezpečenstva smrti a ťažkej ujmy na zdraví tým, že spôsobil požiar a tým inému privodil ťažkú ujmu na zdraví a smrť, teda spáchal obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia," uviedla súdna hovorkyňa Anna Pančúrová.

Ladislav sa ku všetkému priznal a oľutoval, tvrdil tiež, že nahradí všetku škodu aj keď nemá z čoho. Sudca mu tak vymeral trest. "Mestský súd Košice mu za to uložil súhrnný trest odňatia slobody vo výmere 15 rokov. Pre účely výkonu trestu ho zaradil do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia," dodala Pančúrová.

Taktiež ho sudca poslal aj na protialkoholické liečenie, ktoré bude musieť absolvovať v ústave. Rozsudok mestského súdu zatiaľ právoplatný nie je a to kvôli podanému odvolaniu zo strany obžalovaného. Rozhodnúť tak bude musieť krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy