Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Podvodné investície: Žena oklamaná deepfake videom s prezidentom stratila tisíce
Zdielať na

Podvodné investície: Žena oklamaná deepfake videom s prezidentom stratila tisíce

NITRIANSKY KRAJ / Chcela výhodne investovať a prišla o tisíce eur. Ženu presvedčilo aj to, že investíciu na sociálnej sieti odporúčal prezident Peter Pellegrini. Išlo o takzvané deep fake video vyrobené pomocou umelej inteligencie. Vdova z okresu Nitra prišla o viac ako 45-tisíc a dokonca si zobrala úver.

Pani Zuzana si všimla inzerát na sociálnej sieti. Videla, že sa tam k investíciám vyjadruje aj prezident a preto sa to rozhodla skúsiť. "Pán Pellegrini sa tam vyjadroval, rozprával, ako zainvestovať a prilepšiť si, tak som sa zaregistrovala," uviedla podvedená žena. Už zakrátko žene zazvonil telefón, išlo o bratislavské číslo. Zaplatila registračný poplatok 200 eur. Na druhý deň prišiel ďalší hovor už k samotnej investícii. Malo ísť o akcie v Slovenskej rafinérii.

"Že mi zadelia poradcu, to bola prvá splátka, čo ideme zainvestovať, na tú burzu, 17-tisíc euro," spomenula podvedená. Žena, poslala všetky úspory, prišlo jej potvrdenie, že investícia prebehla, ale keďže investuje po prvý krát jej účet bol zablokovaný a musí znova zaplatiť, aby sa dostala k výhodnej investícii. "Že aby sme vedeli odblokovať ten účet mám zaplatiť 10074 eur," povedala podvedená Zuzana.

Trvalo to dva týždne, Zuzane telefonovali a presviedčali ju, že treba doplatiť

"Dovtedy som platila, kým som nevyčerpala posledné úspory, ešte k tomu som si vybrala spotrebný úver. Celkovo 45 302 eur," ľutovala Zuzana. Všetky peniaze poslala Zuzana na viaceré účty v slovenských bankách. So slzami v očiach nám živiteľka rodiny rozprávala, že nechápe, ako sa mohla dať oklamať. Má dve práce a teraz ju čaká splácanie do konca života.

"Z tých peňazí som si mohla zaplatiť hypotéku alebo deťom dať," povedala nešťastná Zuzana. "Polícia prijala trestné oznámenie, pre podozrenie z trestného činu podvodu," informovala policajná hovorkyňa Jana Šinková.

Žena si myslí, že 10-tisíce eur už neuvidí, týmto by však chcela upozorniť ostatných aby si dávali pozor. "Tie peniaze už 100 percentne vidieť nebudem, ale aspoň otvoriť oči ľuďom, aby nenaleteli na takéto veci," vyjadrila sa podvedená. Aj prezidentská kancelária už upozorňovala, že ide o podvodné videá, je ich niekoľko a zneužité sú aj iné mená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy