Jasno
20°
Bratislava
Marianna
7.9.2024
Mladí motorkári sa zrazili pod Kykulou: Zasahovali leteckí aj horskí záchranári
Zdielať na

Mladí motorkári sa zrazili pod Kykulou: Zasahovali leteckí aj horskí záchranári

SKALITÉ / Dvaja mladí motorkári ktorí sa údajne vôbec nepoznali sa zrazili na lúke nad obcou Skalité pod vrcholom Kykula. Do nedostupného terénu smerovali policajti, záchranári, hasiči, horskí aj leteckí záchranári.

Je to obľúbené miesto turistov, no aj motorkárov a práve v nedeľu (21.7.) popoludní sa tu dvaja motocyklisti zrazili. 18-ročný motorkár pochádzajúci zo Skalitého išiel do kopca, mladší len 15-ročný chlapec z kopca. Obaja vodiči mali mať na hlavách aj ochranné prilby, nateraz nie je známe prečo došlo k stretu motoriek. Zrazili sa a po zrážke zostali obaja v bezvedomí ležať na zemi. Nevedno, ako dlho boli bez pomoci. Našli ich poľskí turisti.

"Boli sme tam pred príchodom záchranárov, obidvaja motorkári boli zranení, bola im poskytnutá pomoc a boli transportovaní na miesto prístupné pre záchranárov," uviedol veliteľ zásahu HaZZ Patrik Buchcar. K zraneným chlapcom sa dostali na štvorkoľke a na terénnom aute, snažili sa ich čo najskôr dostať na miesto, kde už na nich čakala sanitka, ktorá by sa do neprístupného terénu nedostala.

"Pred transportom boli obidvaja zafixovaní jeden na borde, druhý vo vákuovom matraci," informoval veliteľ zásahu Buchcar. V tom čase už bol vo vzduchu aj záchranársky vrtuľník, na palubu v Dedovke vzal jedného horského záchranára, dvaja ďalší na miesto smerovali pozemne. Lekárku aj horského záchranára vysadili v teréne.

Starší motocyklista začal so záchranármi komunikovať. No mladší bol stále v bezvedomí

"15-ročného chlapca si do svojej starostlivosti prevzala lekárka leteckých záchranárov, ktorá mu doplnila vyšetrenie, podala potrebnú liečbu a následne bol v spolupráci s ostatnými záchranármi prenesený k vrtuľníku, ktorý pristál na najvhodnejšom mieste. Po preložení na palubu bol v stabilizovanom stave, no s vážnym úrazom hlavy a hrudníka, letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine," priblížila hovorkyňa Air Transport Europe Zuzana Hopjaková.

18-ročného chlapca priviezli do kysuckej nemocnice v Čadci, leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. "Má otras mozgu, pomliaždeniny v oblasti tváre, má aj poranenia dolnej končatiny, jeho stav je momentálne stabilizovaný," informoval riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld. Obaja by mali byť mimo ohrozenia života. Prípadom sa zaoberá aj polícia, no vec ako dopravnú nehodu nerieši, keďže sa nestala na ceste.

"Ďalšie okolnosti, miera zavinenia, ako aj presné príčiny stretu motorkárov sú predmetom vyšetrovania," osvetlila hovorkyňa KRPZ Žilina Zuzana Šefčíková.

Súvisiace články