Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Šokujúce 12-hodinové čakanie na obhliadajúceho lekára: Telo ležalo na podlahe penziónu
Zdielať na

Šokujúce 12-hodinové čakanie na obhliadajúceho lekára: Telo ležalo na podlahe penziónu

ŽILINA / Na začiatku pán Jozef dostal informáciu, že jeho otcovi nie je dobre. Keď však dorazil do penziónu kde bol ubytovaný, otca už oživovali záchranári. Žiaľ, neúspešne. Vypísali papiere o čase úmrtia a príbuzným povedali, že majú počkať na obhliadajúceho lekára. A práve tam sa začína šokujúci príbeh.

"Problém bol v tom, že my sme čakali na obhliadajúceho lekára 12 hodín. To mi príde veľmi také neľudské a necitlivé," uviedol syn nebohého Jozef Urban. Telo ich otca ležalo prikryté na podlahe penziónu a okolo neho prechádzali nie len hostia, ale aj jeho kolegovia.

"Nejde o bežnú prax, naopak, takéto situácie nastávajú ojedinele. Prehliadku vykonáva prehliadajúci lekár bezodkladne, spravidla po uplynutí niekoľkých hodín po úmrtí," tak znie vyjadrenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Prišiel tam k nemu, trvalo to asi 5 minút a dokonca nevypísal ani žiadny papier. Keď som sa ho opýtal, či mal nejaký dôvod, prečo neprišiel, prečo prišiel tak neskoro, tak povedal, že on mal nahlásené voľno a náhradu si za neho zrejme nenašli," pokračoval Urban.

"Uvedená informácia nie je správna, ak prehliadajúci lekár nemôže vykonať prehliadku, musí mať za seba zástup. Službu malo viac lekárov pre rôzne okresy v Žilinskom kraji," bránil sa Úrad.

V tomto prípade ide podľa Úradu o individuálne pochybenie obhliadajúceho lekára

"Úrad od momentu zistenia tejto udalosti detailne skúma príčiny a vyvodí príslušnú zodpovednosť. Zároveň uskutočňujeme nápravné opatrenia," zakončil svoje vyjadrenie Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Až do príchodu lekára telo nebohého strážili policajné hliadky. Počas 12 hodín sa vystriedali 4 policajti"Po rozhovore s policajtmi som sa dozvedel, že takýto prípad už nastal, s tým istým lekárom a čakali dokonca na neho až 15 hodín. Vonku, na chodníku, na daždi," prezradil syn nebohého.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy