Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Po požiari prišli záplavy. Ubľa bojuje s následkami živlov
Zdielať na

Po požiari prišli záplavy. Ubľa bojuje s následkami živlov

UBĽA / Pred dvoma týždňami im horel dom, o pár dní neskôr všetko to, čo stihli zachrániť zaliala voda a bahno. Celkovo je v obci zasiahnutých 8 domov. Voda odniesla aj na zimu pripravené drevo. Do ťažko skúšanej Uble už druhýkrát počas tohto leta smeruje humanitárna pomoc.

Obrovská voda sa valila cez dvory v obci Ubľa presne pred týždňom. Teraz rátajú škody. Zasiahnutých je 8 rodín. Jedna z nich však prežíva mimoriadne ťažké chvíle. Pred takmer 3 týždňami im horel dom, všetko, čo stihli pred ohňom zachrániť zniesli do suterénu. Pomáhali im aj susedia. "Všetky veci z kuchyne, z celého bytu sme doniesli sem, do pivnice, lebo sme maľovali celý dom a perieme už dva týždne vkuse," priblížila majiteľka domu.

Lenže po ničivom ohni tam svoju silu ukázal ďalší živel - voda. A pivnicu, kde nábytok schovali zničila voda. "Tu sme dali gaučovku a toto všetko zalialo bahnom," pokračovala majiteľka.

V obci po vybrežení potoka eviduje obec škody aj na miestnej komunikácii, z ktorej voda strhla asfalt. Zničila aj kurín, kde uhynulo 10 sliepok. "Kurník prevrátilo, všetko prevrátilo a sliepky tam zdochli v podstate, utopili sa. Voda už išla veľká, ja som sa bála ísť, už som nemohla sa k ním dostať," uviedla obyvateľka Uble.

Humanitárnu pomoc poskytol Prešovský samosprávny kraj obciam v slovensko – ukrajinskom pohraničí aj po prvej povodni

Štyrom rodinám poskytli takmer 6000 eur. "Nadácii PSK pre podporu rodiny boli po druhej vlne povodní doručené celkovo 4 žiadosti o pomoc pri oprave a rekonštrukcii príbytkov," informovala hovorkyňa PSK Dáša Jeleňová.

"Nehnuteľnosti, ktoré vlastnia fyzické osoby, to majú na starosti poisťovne a Lesy SR vyčíslili škodu na 35-tisíc eur," osvetlil vedúci oddelenia krízového riadenia OÚ Roman Gallik. Podľa starostu obce došlo k záplavám obce v časti, kde nikdy doteraz neboli. "Pred požiarom sa dá utiecť, no ale voda, čo?" zamyslela sa obyvateľka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy