Jasno
11°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Písal podporné statusy o atentáte na premiéra, potom zasiahla NAKA. Muž má aktuálne vážny problém
Zdielať na

Písal podporné statusy o atentáte na premiéra, potom zasiahla NAKA. Muž má aktuálne vážny problém

NITRA / Starší muž zverejňoval po atentáte na Roberta Fica podporné statusy. Národná kriminálna agentúra v jeho dome urobila raziu a teraz má problém.

Začiatkom júla Národná kriminálna agentúra vošla o šiestej ráno do domu pána Júliusa v Nitre po tom, čo sudkyňa vydala príkaz k domovej prehliadke. Dôvodom boli jeho nenávistné statusy na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Počas razie mu komando zhabalo počítače a mobily.

"Vraj sa v našej skupine objavili statusy ako ďakujem pán, Cintula, máme nového Gavrilla Principa a na základe tohto schvaľujem atentát na Fica, to je vraj trestný čin," hovorí obvinený Július Kovács.

"Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie za prečin schvaľovania trestného činu v zmysle trestného zákona RNDr. J.K. Obvinená osoba sa tohto trestného činu opakovane dopustila v rozmedzí od 15. - 17. 5. 2024 a to tým, že opakovane svojimi príspevkami vyjadroval súhlas a schvaľoval spáchanie obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy," ozrejmila Zuzana Hrabovská, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

Polícia ho prepustila

Národná kriminálna agentúra vypočúvala muža podľa jeho slov až osem hodín. Polícia ho však z CPZtky prepustila, momentálne je tak stíhaný na slobode. Obvinený muž po prepustení aj naďalej zverejňoval na internete videá, v ktorých hovorí o atentáte. Podľa neho Juraj Cintula premiéra nepostrelil a všetko bolo len zinscenované.

"Z tej zbrane sa nedymilo, z tej zbrane nešľahal plameň, podľa všetkého to bola poplašníková pištoľ. Nech sa páči, súdruh Fico, vyhrň si košeľu, zavolaj si zahraničného lekára, ukáž správu nech vidíme a potom ti uveríme," povedal Kovács.

Dôležité je preukázať úmysel

Podľa experta na trestné právo musí byť pri prípadnom odsúdení preukázaný úmysel. Orgány činné v trestnom konaní musia skúmať ako mieru zavinenia tak i jeho pohnútku. "Trestná sadzba pri schvaľovaní trestného činu, ktorý spočíva v tom, že páchateľ verejne schvaľuje trestný čin alebo verejne vychvaľuje trestný čin, je trestná sadzba až do 1 roka," vysvetlil JUDr. Tomáš Strémy z Katedry trestného práva, kriminológie a kriminalistiky Univerzity Komenského.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy