Polojasno
31°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Žena počas prechádzky našla v potoku vojenskú muníciu
Zdielať na

Žena počas prechádzky našla v potoku vojenskú muníciu

NIŽNÝ HRABOVEC / Najskôr prechádzka popri potoku a potom telefonát na tiesňovú linku. Žena v obci Nižný Hrabovec zbadala podozrivé predmety, ktoré pripomínali muníciu. Do akcie tak musel vyraziť policajný pyrotechnik.

​Nižšia hladinu v potoku vedľa kameňov odkryla aj predmety, ktoré už na prvý pohľad vyzerali podozrivo. Po telefonáte na 158 bol na miesto nálezu vyslaný krajský policajný pyrotechnik. Ten hneď po príchode vedel, že žena, ktorá volala na tiesňovú linku, sa nemýlila. "Privolaný krajský pyrotechnik po príchode na miesto určil, že sa jednalo o 3 delostreleckých mín a jeden ručný protitankový granát," priblížila Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Aj stará munícia môže byť funkčná 

Každá, aj keď na oko stará munícia, môže byť potenciálne nebezpečná. Aj napriek tomu, že od druhej svetovej vojny ubehlo bezmála 80 rokov a od tej prvej dokonca viac ako sto rokov. Obal môže byť skorodovaný, ale vo vnútri, to môže byť plne funkčné. Niektoré munície si môžu ľudia aj pomýliť. Neraz sa stalo, že pri náleze v lese trčal zo zeme len malý skorodovaný kúsok. "Vedel by som si predstaviť, že ľudia si to môžu mýliť," povedal obyvateľ Nižného Hrabovca. "Munície sa nedotýkajte ani ju nikam inam nepresúvajte. Napriek jej veku môže byť stále funkčná," ozrejmila Ligdayová. 

Nájdená munícia bola za všetkých bezpečnostných podmienok vyzdvihnutá a prevezená na zneškodnenie. Polícia upozorňuje, že pri podobných nálezoch by ľudia nemali riskovať. A už vôbec s muníciou manipulovať. "Ak nájdete neznámu muníciu alebo iný vojenský materiál, nezasahujte doň, ani sa k nemu nepribližujte. Kontaktujte linku 158 a oznámte miesto nálezu," dodala Ligdayová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy