Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Za "lásku" zaplatila 3 eurá. Dievča sexuálne zneužilo 14-ročného chlapca, už pozná svoj trest
Zdielať na

Za "lásku" zaplatila 3 eurá. Dievča sexuálne zneužilo 14-ročného chlapca, už pozná svoj trest

MEDZILABORCE / Hoci 14-ročný chlapec súhlasil, 17-ročné dievča odsúdili za to, že ho sexuálne zneužilo. Za nevhodnú službu mala chlapcovi zaplatiť. Lásku za 3 eurá si ďalší tínedžeri nakrúcali na mobil a neskôr medzi sebou video šírili. Dievčina sa ku skutku priznala, už pozná aj trest.

Viacerí dospelí členovia komunity nám do redakcie poslali video, ktoré zachytáva priebeh skutku. To, čo sa odohrávalo medzi 17ročným dievčaťom a 14ročným chlapcom, si iné deti natáčali na mobil. Ku skutku došlo v Medzilaborciach. Policajti v rámci vyšetrovania skúmali viaceré trestnoprávne roviny. A to pre výrobu a rozširovanie detskej pornografie. Policajti tento rozmer prešetrovali niekoľko mesiacov. Napokon ale z tohto skutku nebude potrestaný nik.

17-ročné dievča sa k spáchaniu skutku priznalo

"Je dostatočne odôvodnený záver, že skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci," vyhlásila hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. Policajti ale prešetrovali aj zločin sexuálneho zneužívania. 17-ročná dievčina sa k spáchaniu skutku priznala. S prokurátorom uzavrela dohodu o vine a treste. Miestni nám povedali, že za sexuálne služby mala 14-ročnému chlapcovi zaplatiť tri eurá. Psychologička vysvetľuje, že hoci sa skutok neudial pod hrozbou násilia, je to problém.

"U týchto detí hovoríme o tom, že oni ešte nevedia sa vedome racionálne a zodpovedne rozhodnúť pre tento akt. Vždycky sa to vníma, že sú obeťou, pretože ich kognitívne schopnosti ešte nie sú na takej úrovni, ako sú tých starších," vysvetlila psychologička Katarína Murniková. Sudkyňa dohodu o vine a treste schválila. Maloletú dievčinu uznala zo zločinu sexuálneho zneužívania za vinnú.

Podľa psychologičky to treba vnímať ako závažný čin

Za mrežami pobudne 18 mesiacov. "Súd výkon trestu podmienečne odkladá. Určujú skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia v trvaní 18 mesiacov," uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. Odsúdená je aktuálne umiestnená v resocializačnom zariadení. "Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately s rodinami pracuje a vykonáva v nich opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately," objasnila Marianna Šebová, tlačové oddelenie ÚPSVAR. "Určite to treba vnímať ako veľmi závažný čin, ktorý môže mať negatívne a traumatizujúce účinky na to dieťa," dodala psychologička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy