Zatiahnuté
15°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Sedel som 12 rokov za vraždu, ktorú som nespáchal, tvrdí bývalý šofér Mikuláša Černáka. Chce obnovu konania
Zdielať na

Sedel som 12 rokov za vraždu, ktorú som nespáchal, tvrdí bývalý šofér Mikuláša Černáka. Chce obnovu konania

PREŠOV / Bývalý šofér Mikuláša Černáka, ktorý sa snaží o obnovu konania, u okresného súdu neuspel po druhýkrát. Slavomír Surový trvá na tom, že si odsedel 12 rokov za vraždu, ktorú nespáchal. Jeho možná nevina sa začala ukazovať po tom, čo jeho šéf z mafiánsky čias začal v inom prípade odkrývať fungovanie mafiánskych skupín.

​Ako svedok v jeho prospech vypovedal aj Mikuláš Černák

Na otázku, prečo žiada obnovu konania, odpovedal rázne. "Pretože sú silné dôkazy, že to spravil niekto iný a nie ja," odpovedal Slavomír Surový, niekdajší šofér mafiánskeho bossa. Bol odsúdený za trestný čin vraždy. Dnes sa súdi, že bol odsúdený neprávom. Žiadosť o obnovu konania podával Slavomír Surový ešte keď bol vo výkone trestu. Bola to jeho druhá žiadosť, tu prvú mu zamietli.

Ako svedka dal predvolať v minulosti aj svojho bývalého šéfa Mikuláša Černáka. Ten vypovedal v jeho prospech. "Na tomto skutku vraždy Petra Klešča Surový určite nebol," vyjadril sa Mikuláš Černák, ktorý je odsúdený na doživotie. "Černákovi som robil len šoféra, nespovedal sa mi, čo ide spraviť. Ráno mi zavolal príď po mňa, odvez ma tam," dodal Surový. Súd obnovu zamietol. Podľa predsedu senátu neboli splnené podmienky na povolenie obnovy konania. Podľa súdu niektoré tvrdenia svedkov sa môžu z pohľadu doby javiť ako zosúladené a niektoré nie je možné verifikovať.

Surový: Žiaden súd na svete by nemal pochybnosti

"Od roku 2019 až doteraz sme súdu poskytli toľko dôkazov, že žiaden súd na svete by nemal pochybnosti o správnosti rozhodnutia a o tom, že by mala byť povolená obnova konania," uviedol bývalý šofér Černáka. Slavomír Surový už na rozhodnutie neprišiel. Ako jeho žiadosť o obnovu konania dopadne, tušil už minulý týždeň po tom, ako odzneli záverečné reči. "Nedávno bola jednému odsúdenému povolená obnova konania a usvedčovali ho z vraždy traja svedkovia, mňa neusvedčoval nikto. Prešovský súd ma odsúdil na jednej prečítanej výpovedi, ktorá bola krivá. Pôjdem, lebo uspejem," dodal Surový.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy