Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Na bratislavskom letisku bol poplach. Bombová hrozba paralyzovala leteckú dopravu
Zdielať na

Na bratislavskom letisku bol poplach. Bombová hrozba paralyzovala leteckú dopravu

BRATISLAVA / Na bratislavskom letisku bol poplach! Bombová hrozba paralyzovala leteckú dopravu. Tisícky cestujúcich trpeli v horúčavách pred budovou. Cesta za vysnívanou dovolenkou sa im tak rázom zmenila na nočnú moru. A to všetko pre jeden výhražný e-mail.

"Taký by si zaslúžil zavesiť na kandeláber nohami dole a dobre ho vybičovať," opísal situáciu jeden z cestujúcich. Okolo 8 ráno prišiel výhražný mail. TV JOJ ho má k dispozícii. Lámavou slovenčinou sa v ňom písalo, že na letisku v Bratislave je bomba a vybuchne, ak sa k nej niekto priblíži. Mail končil slovami: "za podporu Rusov na Ukrajine."

"Prichádzame na odlety a všetci vychádzajú von. Reku ľudia, čo sa deje? Že je nahlásená bomba. Bol tu taký stres a panika. Najprv nás poslali 50 metrov, potom 100 metrov, potom 200 metrov, až nás poslali až sem. Situácia je taká, že nevieme, či budeme čakať 4, 5 alebo 6 hodín," povedal ďalší. Ľudia z celého Slovenska sa tešili na vysnívané dovolenky. Niektorí na ne šetrili celý rok. Namierené mali do Turecka, Talianska, Španielska či Holandska.

"Išli sme do Turecka a neviem, čo sa tu stalo. Uvidíme, či ideme alebo nie," povedal iný cestujúci. Miesto odletovej dráhy dovolenkári skončili na asfaltovej ceste pred letiskovou halou. Vonku bolo extrémne teplo a najhoršie to znášali malé deti. "Živá katastrofa, pán Zavřel, čo vám budem hovoriť? Toto ešte nikdy nebolo, takáto situácia, aby na letisku, keď ľudia idú na dovolenky, stáli vonku s deťmi? Pozrite sa, malý akurát vracia, chudáčisko, z toho tepla," doplnil cestujúci.

Ľudia sa schovávajú pred silným slnkom, kde len môžu. Napríklad aj v tieni pod týmto veľkým billboardom. Letisko sa snažilo cestujúcim zabezpečiť toalety, vodu či klimatizované autobusy. Tí, čo sa nezmestili, sa schovávali v tieni pod stromami. "Prišiel som si dať studenú vodu na šiltovku, aby som tu neodpadol od horúčavy. Je to dobré, je to osviežujúce, ale nebaví ma tu čakať. Už by som chcel ísť do Turecka," vyjadril sa malý cestovateľ.

"Teraz sme mali možnosť si ísť sadnúť do autobusu. Sú tam deti a my počkáme, no," vyjadrila sa cestujúca s dieťaťom. "Snáď odletíme, len nevieme kedy," opísala iná cestujúca. "Dovolenka nezačína najlepšie, ale snáď lepšie skončí," doplnila ďalšia. Po štyroch hodinách prišla konečne radostná správa. Pyrotechnici prehľadali komplet halu, aj jej okolie. Bombová hrozba sa nepotvrdila. Do budovy najprv púšťali personál letiska.

"Dotklo sa to šiestich príletov a siedmich odletov, čo je zhruba 2 500 cestujúcich. Mohli prilietať, ale cestujúci museli zotrvať na palubách lietadiel až do otvorenia terminálu, až do jeho sprístupnenia," povedala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Demovičová. Letisková hala praskala vo švíkoch. Pre bombovú hrozbu niektoré lety meškali hodiny. Polícia po autorovi výhražného mailu pátra. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre šírenie poplašnej správy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy