Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Stovky dezorientovaných rakov v centre strediska. Nikto nevie, ako sa tam dostali
Zdielať na

Stovky dezorientovaných rakov v centre strediska. Nikto nevie, ako sa tam dostali

TATRANSKÁ LOMNICA / Stovky dezorientovaných rakov sa objavili v centre Tatranskej Lomnice. Ochranárom to oznámili náhodní okoloidúci. Nikto nevie vysvetliť, ako sa tam raky dostali. Záhadu by mali rozlúštiť enviropolicajti a Inšpekcia životného prostredia.

Dezorientované raky

Ochranári zbierali dezorientované raky v centre Tatranskej Lomnice. Neboli len v potoku, ale aj na okolitých lúkach. Bola to mimoriadna správa nielen pre pracovníkov Tatranského národného parku. Prekvapený ostal aj primátor Tatier. Neďaleko miesta vyrastal a žil tridsať rokov. Zastihli sme ho pri včelách. Potôčik veľmi dobre pozná. "Boli tam pstruhy a kdejaké iné vodné živočíchy. Ale že by sa na úseku 200 metrov zrazu objavilo 500 rakov? Je to celé nejaké divné, zvláštne, a nepamätá si to nikto," povedal primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák.

Nález zatiaľ nevie vysvetliť ani riaditeľ národného parku. Ochranárom sa však podarilo stovky rakov zachrániť. "Pozbierali ich a premiestnili do viacerých vodných tokov, ktoré boli určite čisté, kde raky absolvujú detox v prírodnom prostredí a kde sa z toho zotavia," informoval riaditeľ správy Tatranského národného parku Peter Olexa.

Na miesto prišli aj policajti

Koľkým sa podarí prežiť, nikto odhadnúť nevie. No vyše desiatim rakom už ochranári priamo na mieste pomôcť nemohli. Ich telá poslali na rozbor. A nielen to. "Zobrali sa aj vzorky vody a všetko išlo na expertízu," dodal Olexa. Na miesto nálezu prišli aj policajti. Prípad totiž prevzala enviropolícia aj inšpekcia životného prostredia. Stále sa v malom toku objavovali ďalšie dezorientované raky.

Zatiaľ nie je úplne jasné, ako sa tam približne päťsto dezorientovaných rakov dostalo. Jedna z verzií je aj tá, že ich tu mohol niekto vypustiť. Či je pravdivá, ukáže až vyšetrovanie. "Jednoznačne je to záhadné. Nikto to nečakal a nikto si to v Tatranskej Lomnici nepamätá," dodal Štefaňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy