Polojasno
17°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Novinka na cestách: Drogy odhalí nový drogotest
Zdielať na

Novinka na cestách: Drogy odhalí nový drogotest

TRNAVSKÝ KRAJ / Donedávna mohli policajti u vodičov zisťovať len alkohol. Teraz im už neuniknú ani vodiči pod vplyvom psychotropných látok. Najnovšie majú takzvané drogotesty, ktoré vedia odhaliť šesť látok.

Policajti na celom území Slovenska používajú viac ako dva mesiace takzvané drogotesty. So samostatnou časťou policajt vytrie ústnu dutinu vodičovi z vnútra. Vloží ho do tela. A potom po niekoľkých sekundách sa tu zobrazí, či vodič je pod vplyvom návykových látok, alebo nie je.

Pomocou takzvaných drogotestov policajti vedia u osoby odhaliť šesť látok. "Metamfetamíni, amfetamíny, THC, kokain, opiaty a benzodiazepíny. Za hraničnú hodnotu sa napríklad u drogy matamfetamín považuje podľa zaužívanej súdnej praxe 150 nanogramov na ml krvi," informovala hovorkyňa KR PZ Zlatica Antalová.

Policajti v Trnavskom kraji ho použili v desiatkoch prípadoch a vo väčšine boli pozitívne. "V prípade pozitívneho výsledku testu sa osoba berie na toxikologické vyšetrenie k lekárovi," uviedol dopravný policajt pán Tomáš. Polícia v súčasnosti rieši na základe výsledkov takzvaných drogotestov a následnej analýzy troch vodičov, ktorí mali jazdiť pod vplyvom návykových látok.

"V jednom prípade sa vodič dopustil priestupku v doprave a v ďalších dvoch prípadoch vodičov riešime v súvislosti s trestným činom ohrozenia pod vplyvom návykovej látky," pokračovala Antalová.

Podľa policajtov takzvané drogotesty sú veľkým prínosom pre policajný zbor

"Nakoľko prostredníctvom týchto testov dokážeme s vysokou pravdepodobnosťou určiť, či osoba vedúca motorové vozidlo je alebo nie je pod vplyvom psychotropných a omamných látok," dokončil Tomáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy