Jasno
11°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Zachránili život, no prišli o čln. Zlodeji im zanechali len reťaz
Zdielať na

Zachránili život, no prišli o čln. Zlodeji im zanechali len reťaz

BRATISLAVA / Vodní záchranári prišli o to najdôležitejšie - záchranársky čln. Z jazera Veľkého Draždiaka v bratislavskej Petržalke im ho niekto ukradol. Polícia po zlodejoch pátra.

​Tomáš a Jakub v nedeľu 4. 8. zachraňovali topiacu sa ženu a v noci prišli čln. Po príchode do práce neverili vlastným očiam. Na pontóne, kde bol čln ukotvený, zostala len reťaz. Zlodeji išli podľa záchranárov na istotu. Konali totiž v noci a prekonať museli aj zábranu, ktorá bola na člne.

"Toto madlo bolo uchytené o ten čln. On nevedel prekonať kódovací zámok a jednoducho násilným spôsobom odrezal túto časť, ktorá bola upevnená o čln," vysletlil Tomáš Rácz, predseda spolku ochrancov vody Octopus.

Zlodejov bolo pravdepodobne viac

Podľa mužov, ktorý svoj voľný čas venujú pomoci ľudom, išlo zrejme o partiu. V ten deň bolo chladnejšie počasie a tak kúpajúcich sa nebolo veľa. Počkali až padne 18-ta hodina, čln uzamknú, motor ukryjú a odídu.

"Čln mal hmotnosť 100 kíl a jeden človek to nedokáže odniesť. Museli nás aj sledovať dlhšiu dobu, museli to plánovať. Muselo to byť skupinové a dohodnuté," povedal Rácz.

"Podľa svedkov, čo tu chodia a podľa kúpajúcich ľudí, čo ma oslovili som sa od nich dozvedel, že sem chodia ľudia, ktorí nie sú odtiaľto a robia tu večer často párty. Mohli to byť práve oni," hovorí vodný záchranár, plavčík Jakub.

"To je na každodennej báze, čo nám poškodzujú aj mólo, poškodzujú označenie, manipulujú člnmi a našimi vecami. Odkedy je tu viac cudzincov, tak sa to tak zvýrazňuje," ozrejmil Rácz.

Pomoc od ľudí

Bez člna boli dva dni a v prípade pomoci boli odkázaní na iné záchranárske pomôcky. "Používali sme záchranárske paddleboardy, s ktorými sme v strede jazera za pár sekúnd," dodal Rácz.

Krádež spojila obyčajných ľudí a založili zbierku, vďaka ktorej sa vyzbieralo dostatočné množstvo peňazí na kúpu nového záchranárskeho člnu. Krádežou sa už zaberá aj polícia a vo veci začala trestné stíhanie. "V prípade je vedené vyšetrovanie a poverený príslušník piateho bratislavského okresu začal trestné stíhanie vo veci trestného činu krádeže," vyjadrila sa hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Jana Šimunová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy