Jasno
16°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Prázdniny plné úrazov. Od júla na chirurgii ošetrili už približne 2500 detí
Zdielať na

Prázdniny plné úrazov. Od júla na chirurgii ošetrili už približne 2500 detí

BRATISLAVA / Prázdniny sa nám prehupli do druhej polovice, žiaľ, niektoré rodiny majú aj smutné spomienky. Len na chirurgii bratislavských Kramárov od začiatku júla ošetrili približne 2500 detí. Z toho mnohé skončili na oddeleniach s vážnymi a niektoré aj s trvalými následkami.

​K vážnym zraneniam najčastejšie dochádza na miestach, ktoré dobre nepoznáme. Preto musíme byť na pozore a hlavne dávať pozor na naše ratolesti, pretože nechceme, aby skončili na miestach, na ktorých by nikto z nás nechcel tráviť veľa času.

Pribúda viac vážnych úrazov

Letné mesiace sú typické pre určitý typ zranení detí. Tie majú viac voľného času, sú rozbláznené a tak pribúda aj viac vážnych úrazov. "Oproti školskému roku sú to najčastejšie úrazy hlavy, úrazy horných končatín," ozrejmil Peter Bartoň, riaditeľ Národného ústavu detských chorôb.

Ak ste doteraz mali pocit, že počet detí zranených počas prázdnin nie je výrazne vysoký, z omylu vás vyvedú nasledujúce čísla.

"Na urgentnom príjme NÚDCH sa ošetrí počas prázdnin denne okolo 120 detí v pracovné dni, a za celý víkend okolo 500 detí. Polovica z nich prichádzajú s úrazom," hovorí primár urgentného príjmu NÚDCH Marcel Brenner.

Najčastejšie sú pády

To, že nejde len o oškreniny, na ktoré stačí náplasť alebo sádra na pár týždňov, by vám zase vedel povedať personál detskej nemocnice, ktorý denno denne bojuje o životy najmenších pacientov. "Na trampolínach sme mali celé spektrum zranení. Od zranení dolných končatín, horných končatín a keď boli malé deti a trampolíny neboli kryté, tak veľakrát sa stalo, že vyskočili mimo trampolíny a potom úrazy hlavy, či už následne s fraktúrou stavcov alebo s vnútrolebečným krvácaním," povedal Bartoň.

Sú to najme pády z preliezok, z kolobežiek - ktoré sú veľmi nebezpečné a pády z rôznych zábavných atrakcií - trampolín, či skákacích hradov. A, samozrejme, aj zranenia, ktoré súvisia s vodnými športmi. "Toto sú tak isto typicky letné zranenia, ktoré sú ozaj najvážnejšie, pretože tie dôsledky tam môžu končiť buď už smrťou alebo úplným ochrnutím toho dieťaťa," pokračuje Bartoň.

Aktuálne majú na oddelení okrem iných malých pacientov aj dve deti, ktoré majú vážne poranené chrbtice. Po skokoch sa im zlomili stavce. "Obidve deti sú odoperované. Bola to spolupráca neurochirurgov, ARO, urgentného príjmu, čiže deti sú momentálne v stabilizovanom stave," dodáva Bartoň. Konečný stav pacientov bude jasný až po dlhšom období po rehabilitácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy