Polojasno
20°
Bratislava
Oleg
10.9.2024
Horská záchranná služba našla pri plese mŕtveho muža
Zdielať na

Horská záchranná služba našla pri plese mŕtveho muža

VYSOKÉ TATRY / Horskí a leteckí záchranári z Vysokých Tatier majú za sebou mimoriadne náročnú sobotu. Volania o pomoc totiž prichádzali súbežne. No včerajší deň začal aj smutným nálezom. Na brehu Veľkého Hincovho plesa našli turisti bezvládne telo 25-ročného Holanďana. Jeho smrť je záhadou.

Pri Veľkom Hincovom plese vo Vysokých Tatrách našli v sobotu 10. augusta telo muža bez známok života. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke. "HZS prijala informáciu od náhodných turistov, že pri brehu Veľkého Hincovho plesa sa má nachádzať muž v bezvedomí," uviedla. O súčinnosť požiadala Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu (VZZS) z Popradu, ktorá po medzipristátí v Starom Smokovci zobrala na palubu aj horského záchranára. Po prílete na miesto vysadili lekára s horským záchranárom pomocou palubného navijaka. "Žiaľ, lekár VZZS už mohol skonštatovať iba smrť muža," dodala HZS.

Na brehu nehybne ležal mladý muž. Keď sa k nemu spustil lekár i horský záchranár, bolo jasné, že už mu pomôcť nemôžu. "Pravdepodobne bol mŕtvy viac ako jeden deň," priblížil Rastislav Goriščák, vedúci záchrany HZS Vysoké Tatry. Presnú príčinu smrti holandského turistu odhalí až pitva, no pre horských záchranárov nebol neznámy. Dva týždne predtým ho zachránili z Východnej Vysokej, kde ho objavili náhodní turisti. "Bol ako keby v zlom psychickom stave, nebol schopný pohybu," opísal Goriščák.

Mal psychické problémy

25-ročného muža odovzdali horskí záchranári posádke sanitky. O jeho vážnych psychických problémoch sa dozvedeli priamo od jeho príbuzného. "To nám povedal jeho otec, ktorý po polroku s ním už bol teraz v kontakte prostredníctvom horskej služby," ozrejmil Goriščák. 

Ako sa Holanďan dostal z levočskej psychiatrie, kde mal byť hospitalizovaný späť do Tatier, nie je známe. No pri Veľkom Hincovom plese mal na sebe oblečenie, v ktorom bol aj na Východnej Vysokej. "Turistky náhodne pred dvomi týždňami ho obliekli do bundičky dámskej, tak teraz ju mal po dvoch týždňoch stále na sebe," povedal Goriščák. 

Na Kežmarskom štíte padol horolezec

A týmto smutným nálezom pri plese začala náročná záchranárska sobota. Hneď potom prišlo volanie o pomoc v Kežmarského štítu, kde vypadol horolezec. "Následne sme evakuovali troch uviaznutých poľských turistov zo steny Veľkej Svišťovky. Asi sa nevenovali dostatočne sledovaniu cesty a značenia a stúpali tým žľabom hore, až sa dostali do úplne neschodného terénu," uviedol Jozef Šuliga, záchranár HZS Vysoké Tatry. 

Zasahovali aj na Malom Ľadovom štíte

A súbežne s tým prijali záchranári hovor zo steny Malého Ľadového štítu. "Bol ďalší výpadok horolezca a pokračovalo to zase ešte pri Furkotskej doline, kde bol úraz turistu, ktorý spadol na chodníku a spôsobil si vážnejšie poranenia," dodal Šuliga.

Keď prídu súbežné volania o pomoc, záchranári sa rozhodujú podľa závažnosti zranení, nie vždy podľa poradia. A tak to bolo aj včera. "Bohužiaľ, tí ľudia musia čakať. Je obmedzený počet záchranárov. Kým neurobíme tú jednu akciu a ideme na ďalšiu," ozrejmil Šuliga. No nebyť dobrého počasia a leteckých záchranárov, ktorí palubným navijakom včera horským kolegom výrazne pomohli, tak by dvaja zranení horolezci, jeden zranený turista a traja uviaznutý muži trpeli oveľa dlhšie. "Keby akcie prebiehali pozemne, ani si to nechcem predstaviť radšej," doplnil Šuliga. 

Aj keď bola sobota v horách náročná pre horských a leteckých záchranárov výnimočná nebola. So stúpajúcou návštevnosťou totiž stále stúpa aj počet úrazov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy