Jasno
23°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Obľúbená dovolenková destinácia bojuje s lesnými požiarmi. Komplikuje to silný vietor
Zdielať na

Obľúbená dovolenková destinácia bojuje s lesnými požiarmi. Komplikuje to silný vietor

ATÉNY / Stovky hasičov s desiatkami kusov techniky bojovali v nedeľu 11. 8. proti požiarom na území Grécka. Situáciu však komplikoval silný vietor, vysoké teploty a sucho. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Viac než 250 hasičov a niekoľko desiatok vozidiel hasilo požiar neďaleko obce Varnavas v severnej časti metropolitnej oblasti Atén. Do akcie sa zapojilo aj niekoľko lietadiel a päť vrtuľníkov. Úrady nariadili obyvateľom evakuáciu.

Požiar v nedeľu vypukol aj neďaleko mesta Megara západne od Atén. Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov, požiar sa pod kontrolu snažilo dostať niekoľko desiatok profesionálnych hasičov i dobrovoľníkov podporovaných približne 20 kusmi pozemnej a leteckej techniky.

Požiar vypukol 15 kilometrov od mesta Solún

Požiar vypukol tiež pri meste Langadas asi 15 kilometrov od mesta Solún na severe Grécka, plamene sa čiastočne podarilo dostať pod kontrolu.

Grécky minister pre klimatickú krízu a civilnú ochranu Vassilis Kikilias v sobotu varoval, že počasie do 15. augusta prinesie vysoké riziko vzniku lesných požiarov. Kombinácia vysokých teplôt, silného vetra a sucha podľa neho spôsobí vyhlásenie najvyššieho stupňa ohrozenia na polovici územia krajiny.

Nedeľa bola najnáročnejšia

Riaditeľ Národného observatória v Aténach Kostas Laguvardos vo vysielaní štátnej stanice ERT News označil za najnáročnejší deň v boji proti požiarom práve nedeľu, pretože rýchlosť vetra môže dosahovať 80 až 90 kilometrov za hodinu.

Grécko počas suchých a horúcich letných mesiacov sužuje množstvo lesných požiarov. Medzivládna komisia pre zmenu klímy Organizácie Spojených národov varuje, že zvyšovanie teplôt v dôsledku klimatickej zmeny bude mať za následok dlhšie sezóny lesných požiarov a väčšie plochy spálené plameňmi.

Mesto Maratón evakuovali

Grécke úrady v nedeľu pre šíriaci sa lesný požiar nariadili evakuáciu historického mesta Maratón, ktoré sa nachádza neďaleko hlavného mesta Atény. V nedeľu to uviedli príslušníci miestneho hasičského zboru. TASR informuje podľa správ agentúr AFP, AP a ANA-MPA. V meste Maratón žije viac ako 30-tisíc ľudí. Úrady im nariadili evakuovať sa smerom na neďaleké pobrežné mestečko Nea Makri.

V postihnutej oblasti podľa agentúry AP aktuálne zasahuje viac ako 400 hasičov. Do akcie sú zapojené aj hasičské lietadlá a vrtuľníky. Situáciu na mieste však komplikuje silný vietor, pre ktorý sa požiar rýchlo šíri. Úrady taktiež vydali upozornenie obyvateľom viacerých priľahlých obcí a vyzvali ich, aby sa pripravili na možnú evakuáciu. Podobné varovanie obdržali aj obyvateľa na severných predmestiach Atén.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy