Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Mladý pár zablúdil a ocitol sa na vojnovom území. Dvojicu objavila pohraničná služba
Zdielať na

Mladý pár zablúdil a ocitol sa na vojnovom území. Dvojicu objavila pohraničná služba

NOVÁ SEDLICA / Mladý pár z Českej republiky zablúdil v lesoch na východe Slovenska. Dvojica sa nechtiac dostala až do vojnou zmietanej Ukrajiny. Pohraničná služba ich previezla na oddelenie ukrajinskej polície. Hoci východnú hranicu prekračujú v poslednej dobe prevažne muži v brannom veku, hraničiari zadržali aj troch utečencov zo Srí Lanky.

​Mladý muž so svojou partnerkou pricestovali na Slovensko a rozhodli sa vydať na vrch Kremenec. Počas túry však stratili orientáciu a ocitli sa až na Ukrajine. "Zadržaní mali pri sebe cestovné pasy občanov Českej republiky," ozrejmila Elena Tračuk, hovorkyňa Pohraničnej služby Ukrajiny, Čopskej oblasti.

Pohybovali sa popri hranici

V hustých horách prešli štyri kilometre, kým ich policajti našli. Mladému páru poskytli pomoc a previezli na oddelenie. Hoci ide o turistov, hranicu prekročili nelegálne a zodpovedať sa budú pred súdom.

Zadržali aj ďalšie osoby

"Išlo o troch mužov zo Srí Lanky. Jeden sa pred hliadkou ukrýval medzi slnečnicami, ďalší dvaja v kukuričnom poli," uviedla Tračuk. Prípadov, kedy hraničiari na východnej hranici zadržia cudzincov z iného štátu ako z Ukrajiny, od začiatku vojny mimoriadne ubudlo.

Väčšinou ide o bojaschopných mužov, ktorí sa z rôznych dôvodov vyhýbajú mobilizácii. Od začiatku tohto roka ich bolo na slovensko-ukrajinskej hranici zadržaných zhruba 700. Hranice do Schengenu sa snažia aj preplávať – v rieke Tisa našli pred pár dňami ďalšie telo utopeného muža, od začiatku ruskej invázie ide už o 39. prípad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy