Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Bývalý priateľ ju prenasledoval tri roky: Po rokoch ho súd uznal za vinného
Zdielať na

Bývalý priateľ ju prenasledoval tri roky: Po rokoch ho súd uznal za vinného

HORNÝ ZEMPLÍN / Bol jej stále takpovediac v pätách. Chodil za ňou do práce, prenasledoval ju autom a atakoval množstvom sms správ. Pokoj jej nedal ani v noci. Zasiahnuť museli policajti a stalkera obvinili z nebezpečného prenasledovania.

Netrvalo to mesiac, ani dva. Ale dovedna najmenej tri roky. Bol všade tam, kde aj jeho bývalá priateľka. "Opakovane ju  vyhľadával v mieste bydliska aj v práci," uviedla hovorkyňa KR PZ Jana Ligdayová.

Vykrikoval vulgárne nadávky, prenasledoval ju autom a atakoval ju aj množstvom sms správ. Proti jej vôli si sadol k nej do auta a nechcel vystúpiť. Potom jej zobral kľúče. Pokoj nemala ani v noci. Vyzváňal na zvonček. Žena opakovane žiadala muža, aby s týmto  prestal  a aby jej dal pokoj. K neprimeranému správaniu dochádzalo na Hornom Zemplíne. Nátlak zo strany muža bol taký neúnosný, že žene neostávalo iné, iba obrátiť sa na políciu.

"Obťažujúce  konanie muža  vzbudzovalo  u ženy strach, bála sa o svoj život i zdravie," pokračovala hovorkyna Ligdayová. A hoci jej našťastie fyzicky neublížil, podľa odborníčky takéto správanie zanechá stopy na obeti aj tak. "Či vznikne ujma? Vždy áno. Obava, strach, nielen z prenasledovateľa, ale aj z iných ľudí," priblížila psychiatrička Danica Caisová. Muž si v tomto prípade vypočul odsudzujúci verdikt, z trestného činu nebezpečného prenasledovania ho súd uznal za vinného.

Podľa súdu skutok spáchal závažnejším spôsobom konania, teda na chránenej osobe a po dlhší čas

Dostal trest odňatia slobody vo výmere 6 mesiacov s podmienečným odkladom jeho výkonu a určenou skúšobnou dobou v trvaní 12 mesiacov. Súd páchateľovi liečbu síce nenariadil, no podľa odborníčky by mal pomoc vyhľadať aj tak vo vlastnom záujme.

"Ak vyhľadávajú iného človeka, napriek tomu, že si to ten človek nepraje. A nemajú dostatok vlastnej racionality, že asi to ten človek nechce, keď povedal, že nechce, by mali uvažovať, či sami nevyhľadajú odbornú pomoc," zakončila Caisová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy