Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Zabarikádovaný muž vo väzbe neskončí. Prokurátor nevyhovel vyšetrovateľovi
Zdielať na

Zabarikádovaný muž vo väzbe neskončí. Prokurátor nevyhovel vyšetrovateľovi

STRÁŽSKE / 34-ročného Jána, ktorý v Strážskom ohrozoval policajtov, už obvinili zo zločinu útoku na verejného činiteľa. Muž sa zabarikádoval v objekte, v ktorom strávil niekoľko hodín. Jeho zadržaniu predchádzal aj výstrel zo služobnej zbrane. Policajný vyšetrovateľ pre neho žiadal väzbu, no prokurátor sa s jeho názorom nestotožnil.

​Incident sa odohral ešte uplynulý piatok 9. 8. Ján zavolal na tiesňovú linku, že sa mu niekto vyhráža a potrebuje pomoc. Po príchode hliadky sa však situácia zdramatizovala. "Na policajnú hliadku sa vyrútil vysokozdvižný vozík, ktorý šoféroval oznamovateľ a so zdvihnutými lyžinami úmyselne takmer narazil do služobného vozidla," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

Ohrozoval políciu

Na policajtov útočil, vulgárne im nadával a ohrozoval ich so zbraňou v ruke. Následne sa na niekoľko hodín zabarikádoval v objekte. Počas svojho vyčíňania nasadol do dodávky, s ktorou prerazil vstupnú bránu. Na výzvy policajtov vôbec nereagoval. "Policajt preto použil varovný výstrel do vzduchu s výzvou, ktorú opätovne nerešpektoval," objasňuje hovorkyňa.

Vyčíňanie 34-ročného muža ukončil až zásah policajtov, ktorí ho za použitia donucovacích prostriedkov spacifikovali. Následne ho záchranári previezli na psychiatriu do Michaloviec. "Michalovskí policajti zo zločinu útoku na verejného činiteľa obvinili 34-ročného Jána z okresu Michalovce a taktiež podali podnet na vzatie obvineného do väzby," hovorí Ivanová.

Vo väzbe neskončil

V minulosti osemkrát súdne trestaný muž napokon vo väzbe neskončil. Prokurátor sa tak rozhodol na základe informácii o jeho zdravotnom stave. Predbežne mu mala byť diagnostikovaná porucha správania a psychiky. "S poukazom na vyššie uvedené skutočnosti službukonajúci prokurátor dospel k záveru, že nie je možné rozhodnúť o väzobnom stíhaní obvineného bez toho, aby nedošlo k ohrozeniu jeho zdravia alebo života umiestnením do Ústavu na výkon väzby a preto vzal návrh na vzatie do väzby späť," uviedla v písomnom stanovisku Jarmila Janová, hovorkyňa Krajskej prokuratúry v Košiciach.

"Sudca pre prípravné konanie okresného súdu Michalovce zobral na vedomie späť vzatie návrhu prokurátora Okresnej prokuratúry Michalovce na vzatie obvineného Jána G. do väzby," ozrejmila Anna Pančurová, hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach.

Nebezpečný nález

Podľa našich informácii mal byť obvinený muž v čase incidentu pod vplyvom alkoholu, alebo iných návykových látok. Policajti vyšetrujú aj nebezpečný nález, ktorý objavili v mieste jeho bydliska. "Počas vykonanej domovej prehliadky bolo u obvineného muža nájdených a zaistených niekoľko zbraní rôzneho typu, ktoré boli zaslané na kriminalisticko-expertízne skúmanie," dodala Ivanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy