Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Pozor na falošné SMS od kuriérov: Ako rozpoznať podvod?
Zdielať na

Pozor na falošné SMS od kuriérov: Ako rozpoznať podvod?

SLOVENSKO / Pozor na ďalšie podvodné SMS-ky. Tentokrát sa tvária, že sú od svetoznámej prepravnej spoločnosti. Majú však opäť niekoľko znakov, ktoré vám na prvý pohľad naznačia, že ide o podvod.

V prvom rade sa treba zamyslieť nad tým či ste si vôbec niečo objednávali. Ak nie, tak už viete, že správa je od podvodníkov. Jeden zo znakov, ktorý vám prezradí, že je to podvod, je zlá gramatika. Ďalším je podozrivo vyzerajúci link, na ktorý vás údajne prepravná spoločnosť vyzýva kliknúť.

"V každom prípade, nie je dobré na ten link akýmkoľvek spôsobom klikať. Pokiaľ sa použije umelá inteligencia, tak nebezpečenstvo takýchto smsiek je v tom, že tá gramatika a jazyk môže byť na takej úrovni, že to nerozpoznáte vlastne od native speakra," uviedol advokát a odborník na IT Peter Kováč.

V tomto konkrétnom type SMSiek podvodníci zneužívajú svetoznámu prepravnú spoločnosť. "Aj keď nenesieme zodpovednosť za konanie tretích strán, pracujeme na predchádzaní podvodom a ich odhaľovaní tam, kde je to možné. Podrobnosti o našom úsilí sú k dispozícii na našej webovej stránke spolu s tipmi, ako identifikovať a vyhnúť sa podvodným správam alebo hovorom," tak znelo stanovisko UPS.

Môže sa stať, že vás takáto podvodná SMSka zastihne v práci, na nákupoch, kdekoľvek, kde na obsah správy nebudete 100% sústredený. Ľahko sa potom môže stať, že na priložený link kliknete a kolotoč problémov je na svete.

Odborník na IT varuje

"Dôsledky môžu byť akékoľvek. To vaše zariadenie sa môže infikovať, môže sa tam nainštalovať nejaký kus malware-u, ktorý umožní to zariadenie ovládnuť na diaľku. Samozrejme v tých jednoduchších prípadoch je to presmerovanie na nejaký portál, ktorý od vás žiada nejaké údaje, zvyčajne žiada napríklad platobné údaje, zadanie čísla platobnej karty," osvetlil Kováč.

Na mieste je preto vždy opatrnosť. Kuriérske spoločnosti si nikdy nepýtajú platby dodatočne cez nejaké linky, ale buď priamo pri objednávaní tovaru alebo pri jeho preberaní, kedy peniaze dáte rovno kuriérovi. Ak vám náhodou príde smska, kde aj číslo vašej zásielky, skontrolujte si ho najskôr priamo na stránke spoločnosti. V správe vám totiž môžu podvodníci oznámiť, že kuriér vás nezastihol na adrese a preto máte kliknúť na priložený link.

V drvivej väčšine prípadov vám kuriér rovno volá a ak vás aj náhodou naozaj nezastihne, objednávky sa doručujú nasledujúci pracovný deň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy