Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Naletel podvodníkovi: Prišiel o bitcoin za 60-tisíc aj peniaze
Zdielať na

Naletel podvodníkovi: Prišiel o bitcoin za 60-tisíc aj peniaze

SNINA / Čakal na vyplatenie zisku z obchodovania s bitcoinami. Dopadlo to tak, že prišiel o tri tisíc eur z bežného účtu a z bitcoinovej peňaženky mu zmizol bitcoin – ten mal v tom čase hodnotu vyše 60-tisíc eur. Dôverčivý muž z východného Slovenska naletel podvodníkovi.

V tomto prípade je poškodeným 61-ročný Sninčan. Naletel údajnému obchodníkovi s kryptomenami. Ten tvrdil, že mu vyplatí zisk z obchodovania s kryptomenami.

"Sninčan počas komunikácie súhlasil s inštaláciou aplikácie a taktiež poskytol svoje osobné údaje," uviedla hovorkyňa KR PZ Jana Ligdayová. "Je to veľmi komplikovaný systém, nie je to jednoduchá vec, pokiaľ sa na niečo necítim, neviem o tom, tí ľudia za mnou neprídu, nespíšu zmluvu, určite neposielať peniaze, nedôverovať," odporučil odborník na IT technológie Dávid Kulik.

V čase skutku mal jeden bitcoinu hodnotu vyše 60-tisíc eur. "Neskôr muž zistil, že z kryptopeňaženky mu zmizla 1 BTC a z jeho bankového účtu bola bez jeho vedomia a súhlasu vykonaná transakcia v sume 2 990 eur," osvetlila Ligdayová. Okresný vyšetrovateľ v tomto prípade vedie trestné stíhanie hneď pre dva trestné činy, a to pre neoprávnené vyrobenie a používanie platobného prostriedku a tiež vo veci trestného činu podvodu.

"Šanca na to, aby sa vrátili peniaze, ktoré ste investovali, je nulová, neviem si predstaviť, ako by to išlo, keď sa peniaze niekoľkokrát presunú," povedal Kulik.

Po novom bude obchodovanie s kryptomenami pod väčším dohľadom

Na nákupy aj predaje si posvieti Národná banka Slovenska. Od budúceho roka sa predajcovia kryptoaktív budú musieť zaregistrovať do verejne dostupného zoznamu. Každý si tak bude môcť preveriť, s kým vlastne obchoduje.

"Na vykonávanie niektorých činností súvisiacich s kryptoaktívami bude potrebné získať povolenie od príslušného orgánu dohľadu, ktorým bude v rámci Slovenskej republiky Národná banka Slovenska," informovala hovorkyňa NBS Nika Duchová.

Tento krok má prispieť k boju preto nelegálnym finančným aktivitám s cieľom prevencie prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy