Zatiahnuté
Bratislava
Natália
6.10.2024
Primátor je obvinený z nelegálneho výrubu. Pomôcť mu môže nový Trestný zákon
Zdielať na

Primátor je obvinený z nelegálneho výrubu. Pomôcť mu môže nový Trestný zákon

STRÁŽSKE / Celé je to komplot, aby som bol účelovo stíhaný a obvinený. Primátor Strážskeho sedí na lavici obžalovaných a hovorí, že je to pomsta za to, že sa ako aktivista podieľal na zastavení výrubov za milióny eur. Jeho samého pritom práve za nelegálny výrub súdia. V pojednávacej miestnosti sa však okrem výpovede znalca spomínala aj novela Trestného zákona. Tá môže obžalovanému primátorovi zabezpečiť oslobodenie.

​V súčasnosti je to prvý muž mesta Strážske, v čase spáchania skutku bol však známy aktivista. Hovorí, že je to pomsta. "Všetci svedkovia tvrdia, že Magdoško to nespravil a nakoniec sa obvinený. Ja mám dnes 15 ľudí na cestách, opravujeme cesty a strácam čas na vykonštruovanej kauze," hovorí primátor Patrik Magdoško.

Obžaloba ho paradoxne viní práve z nelegálneho výrubu v obci Maškovce v okrese Humenné z mája 2021. "Išlo o pozemky, kde platí prvý stupeň ochrany prírody a krajiny, pričom stromy boli vyrúbané bez súhlasu orgánu ochrany prírody a krajiny," ozrejmila policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Ide o osem stromov. Sedem Magdoško popiera a neusvedčujú ho ani svedkovia. Priznáva manipuláciu s jednou vraj spadnutou vŕbou z dôvodu, že mu vraj bránila v prechode na pozemok.

Na pojednávaní vypovedal aj znalec z oblasti lesníctva a životného prostredia

Konštatoval, že výrub drevín bez súhlasu orgánu ochrany prírody nebol zákonný. Primátor sa však nestotožňuje s tým, ako znalec narátal hodnotu práve poškodenej vŕby. "Suma v znaleckom posudku bola vypočítaná 2672 eur, teda o 12 eur viac, aby to bolo spĺňalo skutkovú podstatu trestného činu," tvrdí primátor.

Podľa znalca v prípade vŕby nešlo o vývrat a nebola v stave, že by bola ohrozením pre majetok a zdravie. Znalec pripustil, že na miesto výrubu prišiel dva roky po spáchaní skutku, no argumentoval, že čísla si nevymyslel, ale vychádzal z podkladov od polície. "Bol povinný vykonať merania nanovo, ale nebol by to trestný čin. Magdoško by nebol tsúdne stíhaný, toto je jediný účel," hovorí primátor.

Prípad ovplyvní Trestný zákon

Sudkyňa hneď na začiatku pojednávania upozornila, že aj toto je jeden z prípadov, ktorý ovplyvní novela Trestného zákona. "Novela trestného zákona zvýšila sumu škody z 2600 eur na 7000 eur a suma škody v mojom prípade je 2672 eur. Tu nejde o novelu Trestného poriadku. Ide o spravodlivosť, aby takéto znalecké posudky účelovo neboli robené pre ostatných ľudí," povedal primátor.

Súd proces odročil na koniec septembra. Na pojednávaní chce vypočuť znalkyňu z odboru ochrany prírody a krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy