Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Na letisku v Kamenici nad Cirochou havarovalo lietadlo
Zdielať na

Na letisku v Kamenici nad Cirochou havarovalo lietadlo

KAMENICA NAD CIROCHOU / Nešťastná udalosť odštartovala Majstrovstvá sveta v leteckej navigácii v Kamenici nad Cirochou. Pri pristávaní sa prevrátilo dvojmiestne lietadlo. Sedela v ňom posádka z Českej republiky. 24-ročného pilota a jeho 19-ročnú navigátorku záchranári previezli do nemocnice.

​Do Kamenice postupne prichádzajú letci z rôznych kútov sveta. V nedeľu (18.8.) tu totiž majú odštartovať Majstrovská sveta v leteckej navigácii. Takýto úvod si však nik neželal.

"V čase nášho príjazdu na miesto udalosti, lietadlo sa nachádzalo prevrátené na krídlach, osoby boli mimo lietadla," priblížil veliteľ zásahu HaZZ Jozef Vitek. "Lietadlo po nehode ostalo prevrátené na trávnatej ploche," osvetlil hovorca KR PZ Štefan Pecuch.

Ku kolízii došlo na letisku v obci Kamenica nad Cirochou. Zasahovať tu museli všetky záchranné zložky. Náčelník letiska je zároveň členom Leteckého a námorného vyšetrovacieho úradu. Arnošt Foff vysvetľuje, že je veľmi predčasné hovoriť, čo sa pod kolíziu podpísalo. "Jedna z disciplín je presnosť pristátia do pristávacieho boxu. Pilot išiel na pristátie a počas pristávania došlo k udalosti, ktorá je v štádiu vyšetrovania," vysvetlil náčelník letiska Arnošt Foff.

V lietadle typu Cesna 152 sedela dvojica z Českej republiky. Zranili sa obaja

"Išlo o ťažké zranenie navigátorky, ktorej bola už pred nami poskytovaná prvá pomoc, pilot bol s menšími odreninami mimo lietadla," uviedol veliteľ zásahu Vitek. "Do nemocnice v Humennom boli posádkou prevezení 24-ročný muž s poranením krčnej chrbtice a 19-ročná žena s akútnou stresovou reakciou," informovala hovorkyňa OS ZZS Petra Klimešová.

"Na lietadle sa vykonali protipožiarne opatrenia a okolie bolo poliate penou, to bolo pre vytekajúci benzín, aby nedošlo k vznieteniu," vysvetlil Vitek.

Lietadlo museli prevrátiť naspäť na kolesá

Na mieste zasahovalo 10 profesionálnych hasičov a okrem nich aj 8 príslušníkov Dobrovoľného hasičského zboru z Kamenice nad Cirochou. Lietadlo po prevrátení z plochy letiska odviezli. Náčelník výšku škôd spôsobených na lietadle komentovať nechcel. A rovnako tak ani to, či je stroj opraviteľný.

Policajti u pilota vykonali aj dychovú skúšku. Jej výsledok bol negatívny. Okolnosti vzniku nehody sú v štádiu preverovania. Desiatky súťažiacich z celého sveta sa naďalej pripravujú na zajtrajší otvárací ceremoniál.

"Je tu zúčastnených 11 krajín od Číny, Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, Poľska..." vymenúval náčelník letiska Foff.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy