Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Záchranárska ulička zachraňuje životy. Jej zneužite vás však môže stáť aj vodičák
Zdielať na

Záchranárska ulička zachraňuje životy. Jej zneužite vás však môže stáť aj vodičák

PREŠOV / Pri dopravnej nehode na diaľnici D1 pri Prešove predviedli ostatní vodiči ukážkovú záchranársku uličku. Uvedomelé správanie vodičov v kolóne môže znížiť dojazdový čas záchranárov a zvýšiť tak šance na záchranu ľudského života. Nemôže sa však zneužívať. Vaša peňaženka môže byť ľahšia o stovky eur a môžete prísť aj o vodičák.

​Záchranári sa vďaka uličke dostali bez zdržania na miesto nehody

Profesionáli z hasičskej stanice vyrazili na pomoc k dopravnej nehode pri Prešove. Jedno z áut ostalo po zrážke zakliesnené o betónové zvodidlá. ​"Takzvaná záchranárska ulička slúži na to, aby sa ambulancie RZP čo najrýchlejšie dostali na miesto nehody a k zranením," informoval zástupca hovorkyne Operačného strediska ZZS SR Richard Bolješik. K nehode došlo na diaľnici D1. I keď vodiči na danom úseku ostali stáť v kolónach, vďaka ukážkovej záchranárskej uličke sa všetky záchranné zložky dostali bezproblémovo a bez zdržania až na samotné miesto nehody. 

"Vytvorenie záchranárskej uličky v kolónach zo strany vodičov je nielen povinné, ale má obrovský význam, nakoľko umožňuje nielen hasičom, ale aj ostatným záchranným zložkám bezpečný a plynulý prejazd, ktorý je nevyhnutný pre ich včasný zásah," priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ Prešov Miroslava Knišová. 

Počas vytváranie uličky môže vodič prejsť aj na zakázané miesta

"Vodič vozidla je povinný pri súbežnej jazde vykonať taký jazdný úkon, ktorý umožní vytvorenie záchranárskej uličky v strede medzi dvoma jazdnými pruhmi," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Prešov Jana Ligdayová. Povinnosť vytvorenia záchranárskej uličky platí aj pri jazde po diaľnici s viac ako dvomi jazdnými pruhmi. Autá v ľavom pruhu sa radia čo najbližšie k ľavej krajnici a autá v strednom a pravom pruhu sa radia čo najbližšie k pravej krajnici. Vodič by mal dbať na to, aby aj tu ostal stáť tak, aby mal priestor na prípadný manéver.

"Pri vytváraní záchranárskej uličky je na nevyhnutne potrebný čas vodič vozidla oprávnený vojsť aj na miesta, kde je to inak zakázané, ak tým neohrozí iného účastníka cestnej premávky," informovala Ligdayová. Ukážkové správanie môže zachrániť život. Ak by niekoho napadlo využiť záchranársku uličku na rýchlejší prejazd, na konci uličky ho môže čakať blok vypísaný až na tri stovky eur a vodičovi hrozí aj dvojročný zákaz. "Vodičovi iného vozidla je použitie záchranárskej uličky zakázané," pripomenula Lidgayová. "Uvedomelé správanie vodičov v kolóne môže znížiť dojazdový čas ambulancií RZP a zvýšiť tak šance na záchranu ľudského života," dodal Bolješik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy