Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Stalking môže skončiť tragicky. Odborník pre TV JOJ upozorňuje na tieto varovné signály
Zdielať na

Stalking môže skončiť tragicky. Odborník pre TV JOJ upozorňuje na tieto varovné signály

ČUNOVO / Otrasný prípad, pri ktorom muž postrelil bývalú partnerku a následne spáchal samovraždu, mohol mať celkom iný koniec. Potrebné je všímať si viacero detailov, ktoré naznačujú, že váš partner môže mať sklony k takzvanému stalkingu.

Expartner vylákal Michaelu z domu. Počal ju pri miestnom úrade a kde začal strieľať. Zranená žena skončila s vážnymi zraneniami v nemocnici. Muž sa po čine zastrelil. Tragédii predchádzal dlhodobý teror. "On ma mesiace prenasledoval, stalkoval, vyhľadával. Nešla som na políciu, pretože sa mi vyhrážal, že mi zabije môjho syna. Poznal môjho nového priateľa, úžasného muža. Vedel ako sa volajú jeho deti. Vyhrážal sa, že aj im ublíži," hovorí Michaela.

Kedy treba spozornieť?

Podľa forenzného psychológa ide o patologické správanie, ktoré spočíva v poruche osobnosti. Spozornieť treba ak partner či partnerka začne robiť nasledovné kroky. "Napríklad kontrola telefónu, kontrola osobného účtu, kam ideš, čo robíš, kedy sa vrátiš s kým si bol. <<Tam už ozaj treba byť obozretný či taká tá krehká rovnováha nie je narušená vo vzťahu k dominancií nadradenosti jedného partnera nad druhým," ozrejmil forenzný psychológ Martin Gronský.

​Hrozivé prípady z nedávnej minulosti

Slovenskom pritom len minulý rok otriasla brutálna vražda z Dubnice nad Váhom, ktorej predchádzal stalking zo strany expartnera.

Ďalším príkladom je aj muž zo Žiliny, ktorý svoju expartnerku opakovane prenasledoval, vyhrážal sa jej či pri neželaných návštevách bývalú družku opľul, ale aj zhodil na zem, kopol do nohy či udrel do tváre. Odborníci sa zhodujú, že na Slovensku je potrebná zmena legislatívy.

​"Česi si stanovili, že pri dobe pri nebezpečnom prenasledovaní môže byť naplnená skutková podstata už pri 4 - 6 týždňoch, čo u nás sme predimenzovali," informoval advokát JUDr. Tomáš Strémy, PhD.

​Na Slovensku je to viac ako pol roka. Ak sa stanete súčasťou toxického vzťahu, ktorý prerastá aj po skončení do nebezpečného prenasledovania či vyhrážok je potrebné pre svoju ochranu urobiť radikálny krok.

"Je potrebné celkom jasne a rázne takýto vzťah ukončiť. Vyhľadať napríklad odbornú pomoc aj kontakt na políciu ruka v ruke. Tie signály akonáhle prekročia únosnú mieru svojim spôsobom jednoducho na ne reagovať rázne a radikálne ten vzťah ukončiť," vysvetlil Gronský.

Celý rozhovor s forenzným psychológom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy