Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Extrémne počasie si vyžiadalo zásah horských záchranárov. Dve turistky paralyzoval blesk
Zdielať na

Extrémne počasie si vyžiadalo zásah horských záchranárov. Dve turistky paralyzoval blesk

NÍZKE TATRY / Počasie včera vyčíňalo na Liptove aj na Orave. V kempe v Liptovskom Trnovci silný vietor lámal stromy a odnášal rekreantom stany. Na hrebeni Nízkych Tatier zostali dve turistky po zásahu bleskom paralyzované. Suchú Horu na Orave zas ochromila vysoká voda.

"Prívalová voda vbehla do obce, dá sa povedať zo všetkých strán. Zatopila centrum obce, vyše 20 domov s hospodárskymi budovami bolo zaliatych. Takúto prietrž si nepamätá nik," hovorí Jozef Kovalik, starosta obce Suchá Hora.

Zmena počasia vystrašila rekreantov

Náhla zmena počasia prekvapila a poriadne vystrašila aj rekreantov v kempe na brehu Liptovskej Mary. "Bolo to veľmi rýchle, trvalo to 5a ž 7 minút. My sme mali rozložený karavan, najskôr prišiel silný vietor, dážď a potom krupobitie. Stromy polámalo, stany polámalo, bolo to strašné," vyjadril sa návštevník kempu.

"Nespôsobilo to, našťastie, nejaké škody na majetku ani na zdraví ľudí, ktorí boli tu na plážovom kúpalisku, alebo vedľa v kempe," ozrejmila manažérka plážového kúpaliska Liptovský Trnovec Andrea Rázgová.

"V súvislosti so včerajším búrkovým počasím, okresné riaditeľstvo vykonalo dva výjazdy. Jeden výjazd bol k popadaným stromom cca 200metrov za obcou Liptovský Trnovec, kedy bola komunikácia neprejazdná v oboch smeroch," informovala Eva Krajčiová, riaditeľka Okresného riaditeľstva HAZZ Liptovský Mikuláš.

S odpratávaním pomáhali hasiči

S odpratávaním vyvrátených a polámaných stromov pomáhali po búrke aj dobrovoľní hasiči z Liptovského Trnovca. Najväčšie škody vznikli na miestnom cintoríne. Profesionálnych hasičov odvolali do obce Dúbrava, kde začala po zásahu bleskom horieť strecha rodinného domu. Približne v rovnakom čase udrel blesk aj do hrebeňa Nízkych Tatier, neďaleko Chopku. Pomoc horských záchranárov tu potrebovala skupinka turistiek.

"Dve osoby boli zasiahnuté pravdepodobne nejakým výbojom z blízkeho blesku, ktorý sa šíril po zemi. Nemohli sa hýbať boli čiastočne paralyzované po tomto výboji," povedal záchranár Horskej záchrannej služby Milan Grešo. Ako zázrakom utrpeli dve Slovenky len povrchové odreniny, tie im horskí záchranári ošetrili a spoločne zišli do doliny.

Vyčíňanie počasia na Orave a Liptove, sa tak našťastie zaobišlo bez vážnejších zranení a spôsobilo len materiálne škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy