Zatiahnuté
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Tragédia na Horehroní: Chovateľa zabila šelma
Zdielať na

Tragédia na Horehroní: Chovateľa zabila šelma

HOREHRONIE / V Jasení v breznianskom okrese prišiel o život 63-ročný muž. Išlo o majiteľa kontaktnej ZOO. Napadla ho jedna zo šeliem, ktorú na pozemku choval. Podľa prvotných informácií TV JOJ išlo o leoparda. Šelma mu spôsobila zranenia nezlučiteľné so životom.

​Okolo tragédie je nateraz množstvo nezodpovedaných otázok. Chýbajú svedkovia, ktorí by videli čo sa vo voliére odohralo. 63-ročný Jozef v areáli mini ZOO v Jasení býval sám. Na pozemku tak nikto nebol. Jeho telo našiel kamarát, ktorý pomáhal s kŕmením zvierat. Jozef choval viacero zvierat, okrem šeliem napríklad aj opice či rôzne plemená psov. Koniec ulice ohradili policajti páskami, do blízkosti zoo nikoho nepustili. Dostali sa tam iba majitelia rodinných domov.

Práci sa venoval niekoľko rokov

Susedia ho počas dňa údajne nevideli. Neskoro večer našli jeho bezvládne telo. Podľa informácií z miesta nešťastia ho mala napadnúť jedna zo šeliem, ktoré choval. Šelma mu spôsobila smrteľné zranenia. Práci so zvieratami sa podľa domácich venoval dlhé roky.

"Mal to dosť dlho. To bola otázka času, kedy sa nešťastie stane," konštatovala suseda. "On tam mal šelmy aj psov, bol na to sám a nemal to zaistené," vyjadril sa ďalší zo susedov.

Podľa regionálnej veterinárnej a potravinovej správy jeho chov podliehal kontrole, mal ustálený počet a zvieratá neboli množené ani predmetom ďalšieho obchodu.

​Tragédiu si nevedia vysvetliť ani jeho príbuzní, stretli sme sa s Jozefovou dcérou, ktorá čaká na výsledky vyšetrovania. Ľudia v okolí sú šokovaní.

Na miesto dorazili kriminalisti aj veterinár

Na mieste boli dlhé hodiny breznianski kriminalisti spolu s pracovníkmi regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Veterinár leoparda uspal. Podľa úradu ide o legálnu prevádzku schváleného chovu nebezpečných živočíchov.

​Obhliadajúci lekár mohol skonštatovať už iba jeho smrť. Okolnosti tragédie vyšetruje polícia. Stopy na mieste tragédie zaisťoval policajný technik. Polícia začala trestné stíhanie za prečin usmrtenia.

Mini ZOO v Jasení ani po tragédii zrejme nekončí, príbuzní sú rozhodnutí pokračovať v starostlivosti o zvieratá aj naďalej.

Na Slovensku sme zažili už niekoľko útokov mačkovitých šeliem na človeka

Jeden z nich bol vlani fatálny. Udial sa rovnako v kontaktnej ZOO, a to pri Žiline. I keď naša legislatíva tento pojem nepozná a reálne sa volá zariadenie na chov nebezpečných zvierat. Pozreli sme sa ako sa chovatelia chránia v ozajstných ZOO.

Chovať si šelmu doma na záhrade je už dlhšie zakázané, môžu byť v zariadeniach na chov nebezpečných zvierat. Podľa Ministerstva pôdohospodárstva sú šelmy držané celkom v 32 zariadeniach, ktoré musela odobriť veterinárna správa. "Kontaktne ZOO ako keby nedbajú na prirodzenosť zvieraťa a snažia sa zviera pretvárať na obraz človeka alebo potreby človeka," hovorí PR manažérka ZOO v Bratislave Alexandra Ritterová.

TV JOJ sa pozrela na to, ako to vyzerá s bezpečnosťou v ozajstných zoologických záhradách

Podľa odborníkov základným problémom je, že podobné zariadenia ako to v Jasení, v ktorom sa stalo posledné nešťastie je, že povyšujú zážitok zo zvierat nad bezpečnosť. Mačkovité šelmy sú však stále divoké zvieratá.

Podobný prípad sa stal aj v roku 2021 u našich susedov:

Mačkovitá šelma pobehovala aj na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy