Zatiahnuté
Bratislava
Mária
12.9.2024
Pozor na podvodné telefonáty. Slováci čelia falošným investičným ponukám
Zdielať na

Pozor na podvodné telefonáty. Slováci čelia falošným investičným ponukám

BRATISLAVA / Slováci opäť čelia podvodným telefonátom. Za ostatné dni sú to údajní makléri z rôznych investičných spoločností. Ľudí oslovia s tým, že si musia rýchlo vybrať peniaze, ktoré dávno investovali.

​Doba je uponáhľaná, takže sa nám pokojne môže stať, že na nejakú investíciu z minulosti zabudneme. A keďže peňazí nikdy nie je dosť a ani z neba nepadajú, veľa ľudí zareaguje na ponuku podvodníkov.

Skúsenosť má aj náš kolega

​Aj nášmu kolegovi zatelefonoval gang podvodníkov, ktorí sa mu chceli pokúsiť vybieliť účet. "Zazvonil mi telefón a už v podstate podľa prízvuku mi došlo, že môže ísť o podvod. Tak som bežal do strižne a spustil som nahrávanie," hovorí Milan Dančo.

Počas telefonátu sa prestriedalo niekoľko ľudí, ktorí hovorili s ukrajinským alebo ruským akcentom. Vystupovali ako zástupcovia rôznych pozícii vo firme. Upozornili ho, že si musí vybrať v kryptomene údajnú investíciu z minulosti.

"Po nainštalovaní aplikácie chceli, aby som si nainštaloval ďalšiu aplikáciu, ktorá slúžila na to, aby sa mi dostali do telefónu a tam v podstate videli všetko čo robím na telefóne, ako to robím na telefóne," pokračuje Dančo.

Čo dokáže podvodík?

"Existujú programy, ktoré už umožňujú tomu človeku, ktorý vás na to nahovoril, aby namiesto vás potom vstúpil napríklad do mobilného bankovníctva a previedol si sumu, akú len on bude chcieť na svoj účet a prídete o peniaze," ozrejmil expert Ondrej Macko (Touch it).

Keď vám niekto zatelefonuje s podobnou ponukou a bude na vás tlačiť, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o podvod. Zložte hovor, počkajte chvíľku a popremýšľajte, či ste naozaj niekde investovali.

"Vždy najlepšie čo môžete urobiť je, že daný hovor prerušíte, zavoláte do banky, call centrum je k dispozícii 24 hodín - 7 dní v týždni, kde aj prostredníctvom overenia volajúceho v našej banke zistiť, že naozaj volá banka a nie nejaký útočník, alebo tretia osoba," hovorí expert na prevenciu podvodov Robert Dékanyi.

Ak si nainštalujete rôzne aplikácie, ktoré vám navrhne osoba, ktorú ani nepoznáte, tak vidí všetky vaše kroky. Vidí, ako zadávate heslo na mobilné bankovníctvo.

"Ako pristupujete ku svojim súkromným údajom a zároveň vie sa dostať ku všetkým vašim dokumentom. Sú to proste programy, ktoré dokážu preniesť klávesnicu, pohyby myši a to, čo vidíte na obrazovke niekomu inému a sprostredkovať mu taký zážitok, ako keby vám sedel v podstate za plecom," dodáva Macko.

Toto je prvý varovný znak

Prvým znakom pri podvodných telefonátoch, je rôzny prízvuk a tlak, ktorý na vás vyvíja volajúci.

"Áno, áno. Veľmi často sa stretávame s tým, že volajúci - ten maklér alebo investičný poradca je s akcentom veľmi často ukrajinským alebo ruským, kedy treba naozaj zbystriť a potom česky ešte niekedy. Veľmi často je tam časový stres, to znamená, že je to nutné robiť teraz ihneď, lebo môžete prísť o prostriedky," povedal Dékanyi.

Takže vždy, keď máte pochybnosti, overte si danú spoločnosť a číslo na internete. Radšej tomu dajte čas, ako za pár minút prísť o celoživotné úspory.

Čo robiť v prípade podvodných telefonátov a ako ich rozpoznať?

Podvodníci sľúbili mužovi výhodnú ponuku, no stratil viac ako 100-tisíc eur

Súvisiace články

Najčítanejšie správy