Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
VIDEO: Medzinárodná akcia. Polícia zadržala hackera, ktorý spôsobil škody za milióny
Zdielať na

VIDEO: Medzinárodná akcia. Polícia zadržala hackera, ktorý spôsobil škody za milióny

BRATISLAVA / Medzinárodná policajná akcia neďaleko Bratislavy. Kriminalisti zadržali ukrajinského hackera, ktorý spôsobil miliónové škody v Nemecku. Vydieral tam viacero spoločností a požadoval za to výkupné. Na muža bol vydaný európsky zatykač.

Ozbrojení policajti vo videu vchádzajú do bytu na Slnečnicovej ulici v Rovinke, v ktorom žil 38-ročný Sergej z Ukrajiny. Práve tento muž totiž narobil viacerým nemeckým firmám obrovské problémy.

"Na základe európskeho zatýkacieho príkazu, ktorý sa týkal počítačovej trestnej činnosti, ako aj vymáhania peňazí zrealizovali policajti BA krajskej kriminálky policajnú akciu...Tej sa okrem príslušníkov PPÚ BA zúčastnili aj príslušníci Landeskriminalamt Baden-Württemberg, informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Požadoval výkupné

Sergejovi sa ešte v roku 2018 podarilo získať prístupové údaje zamestnanca firmy, ktorá poskytuje IT služby. Potom ako sa dostal do infraštuktúry firemných zákazníkov, zašifroval IT systémy až 22-och spoločností. Výšky škôd, ktoré im spôsobil, odhadujú na 2,4 milióna eur.

Muž požadoval za dešifrovanie výkupné, ktoré zaplatilo celkovo 6 spoločností, medzi nimi aj Štátne divadlo v Stuttgarte. Išlo o celkovú sumu 77-tisíc eur.

Dôležité stopy

Policajti počas akcie zadržali v Sergejovom byte viacero dôležitých stôp. Medzi nimi počítač, notebook, USB kľúče, či kryptopeňaženku spolu s prístupovými heslami.

"Okrem toho sa v byte obvineného našli aj omamné a psychotropné látky, ktoré sú v súčasnej dobe predmetom znaleckého skúmania," hovorí Szeiff. 38-ročný Ukrajinec už má na krku obvinenie a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe na Slovensku. O jeho vydaní na trestné stíhanie do Nemecka bude už čoskoro rozhodovať súd.

Video z policajnej akcie si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy