Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Policajt utrpel zranenia pri výbuchu pred synagógou na juhu krajiny
Zdielať na

Policajt utrpel zranenia pri výbuchu pred synagógou na juhu krajiny

MONTPELLIER / Plamene zasiahli v sobotu 24. augusta dve autá pred synagógou v prímorskej obci La Grande-Motte na juhu Francúzska. Nastal výbuch a jeden policajt utrpel zranenia, píše TASR podľa agentúr AFP a DPA.

V jednom z vozidiel vybuchla plynová fľaša. Požiar zasiahol aj dvoje z dverí synagógy, nie je však známe, či sa tak stalo pred alebo po výbuchu, píše DPA. Hovorca žandárov uviedol, že zranenia utrpel jeden policajt. Bližšie podrobnosti o motíve či okolnostiach útoku neposkytol.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X písal o pokuse o podpaľačský útok, ktorý označil za "očividný trestný čin", a vyjadril podporu židovskej obci. Na žiadosť prezidenta krajiny Emmanuela Macrona boli podľa Darmanina mobilizované všetky prostriedky s cieľom nájsť páchateľa. Na miesto vycestoval on (Darmanin) i francúzsky premiér Gabriel Attal. "Dnes ráno bol útok zameraný na synagógu v La Grande-motte. Antisemitský čin. Znova sú terčom naši židovskí spoluobčania.. 2000. Bol som informovaný, že vyšetrovanie začala národná protiteroristická prokuratúra," uviedol podľa AFP premiér Attal.

Boj proti antisemitizmu je neustály 

Minister Darmanin v auguste uviedol, že francúzska vláda v prvej polovici tohto roka zaznamenala 887 antisemitských činov, píše AFP. Je to takmer trikrát viac než za to isté obdobie roka 2023. La Grande-Motte sa nachádza približne 25 kilometrov východne od mesta Montpellier. Má približne 8500 obyvateľov a je vyhľadávaným prímorským rezortom, píše AFP. Každoročne túto obec navštívi viac než 100-tisíc turistov. "Robíme všetko pre to, aby sme našli páchateľa tohto teroristického činu a ochránili náboženské miesta," napísal na sieti X francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Boj proti antisemitizmu je neustálym bojom," dodal.

Starosta mesta Stéphan Rossignol už ráno uviedol, že mestské bezpečnostné kamery zachytili jednu osobu, ako zapaľuje vozidlá pred synagógou. Podľa zdroja z žandárstva boli poškodené dvoje dvere budovy.

Polícia zdržala muža v súvislosti s výbuchom

Francúzska polícia zadržala muža údajne podozrivého z pokusu o podpálenie synagógy v meste La Grande-Motte na juhu Francúzska, oznámil v sobotu minister vnútra Gérald Darmanin. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP. O zadržaní údajného páchateľa podpaľačského útoku informoval Darmanin na sociálnej sieti X, neuviedol žiadne podrobnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy