Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Môže vodič odbočiť cez plnú čiaru? Výnimka už podľa polície neplatí
Zdielať na

Môže vodič odbočiť cez plnú čiaru? Výnimka už podľa polície neplatí

SLOVENSKO / Môže alebo nemôže vodič odbočiť do dvora, alebo z neho vyjsť cez plnú čiaru? Do 31. marca platila výnimka, ktorá to vodičom umožňovala bez toho, aby im za to hrozila pokuta.

​​Polícia tvrdí, že vodičom hrozia pokuty

Do 31. marca platila výnimka zo zákona, ktorá umožňovala vodičom odbočiť aj cez plnú čiaru v prípade, ak odbočovali do dvora alebo na poľnú cestu. Podľa vyjadrenia polície táto výnimka už neplatí a vodičom hrozia pokutami. "Vodič nesmie prejsť cez plnú stredovú čiaru, ani pri vjazde alebo výjazde z pozemku. Prechod cez plnú čiaru je zakázaný aj pri vchádzaní na poľnú cestu, alebo pri vychádzaní z nej. Priestupcovi hrozí pokuta až do päťdesiat eur v blokovom konaní alebo až do sto eur v správnom konaní," informoval hovorca Prezídia PZ SR Roman Hájek.

"Nie je to veľmi vyhovujúci zákon, lebo si prídem do dvora skratkou a teraz musím obchádzať pol dediny pomaly," sťažuje sa obyvateľka obce Vyšná Sitnica Hanna Halasová. "Podľa mňa je to somarina, lebo musia obchádzať všetko. Mali by s tým niečo robiť," pridala sa ďalšia z obyvateliek obce Vyšná Sitnica Jana Boháčová. "Ako by som mal vchádzať a vychádzať? Riadne cez plnú čiaru," povedal vodič autobusu Ján Cuprík.

Policajti mohli pokutu udeliť len v apríli, tvrdí ministerstvo vnútra

Ministerstvo vnútra však vyjadrenie polície vyvracia. Vodiči môžu aj naďalej odbočovať k dvorom alebo na poľnú cestu bez toho, aby im hrozila pokuta. Tú im policajti mohli podľa platných zákonov uložiť len v apríli, kedy výnimka na jeden mesiac neplatila. "Uvedené prechodné obdobie bolo predĺžené do 31. marca 2029, takže od 1. mája tohto roku nehrozí vodičom žiadna pokuta," uviedol hovorca Ministerstva vnútra SR Matej Neuman. Zmeny okolo plnej čiary súvisia so zosúladením pravidiel pri jej prechádzaní s medzinárodnými predpismi. No, aby sa tak stalo, je potrebné čiary upraviť.

"Bolo potrebné vytvoriť aj dostatočný časový priestor na úpravu už existujúcich čiar práve preto, aby vodiči neboli vystavovaní riziku zbytočných pokút," dodal Neuman. Deväť rokov snáď bude dostatočná doba na to, aby sa na Slovensku premaľovali čiary v súlade s medzinárodnými štandardami a žiadne výnimky už nebudeme potrebovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy