Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Opitý muž čakal na manželku v skrini a dobodal ju. Teraz si vypočul trest
Zdielať na

Opitý muž čakal na manželku v skrini a dobodal ju. Teraz si vypočul trest

PEZINOK / Vladimír, ktorý opitý takmer zavraždil svoju manželku, dostal na Špecializovanom trestnom súde 17-ročný trest. Ešte vlani v decembri vošiel do skrine, kde ju čakal a potom ju niekoľkokrát bodol. Dôvodom boli partnerské nezhody, jeho žena sa chcela rozviesť. Prokurátor sa voči rozsudku odvolal.

​Muž manželke poranil životu dôležité orgány

Vladimírova manželka Edita vošla do miestnosti ich domu vo Veľkých Kapušanoch, aby si pred rozvodom pobalila do cestovnej tašky svoje veci zo skrine. Tam však na ňu už v podnapitom stave čakal jej muž s nožom. Počas útoku jej poranil dôležité životné orgány ako srdce, pľúca či obličku. Jeho partnerku našťastie zachránil jej brat a susedia.

"Prešla bosá, lebo nič nestihla. Len som počul, že kričí, že odpadne," uviedol sused. Muž na lavici obžalovaných na súde plakal. Povedal, že následky svojho konania si bude niesť celý život. Na kameru on, ani jeho obhajca však hovoriť nechcel. Hrozilo mu až doživotie. Senát bral ako poľahčujúcu okolnosť fakt, že sa muž priznal a svoj čin oľutoval.

"Senát ŠTS uznal obžalovaného za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu a uložil mu trest odňatia slobody v trvaní sedemnásť rokov so zaradením do výkonu trestu s maximálnym stupňom stráženia. Ďalej súd obžalovanému uložil trest prepadnutia veci ako aj ochranné protialkoholické liečenie ústavnou formou," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjaková.

Opitý muž si bol vedomý svojho správania

Okrem toho musí zdravotnej poisťovni zaplatiť viac ako deväťtisíc eur ako náhradu škody. Psychologický znalecký posudok preukázal, že hoci v čase skutku v jeho tele koloval alkohol, bol si vedomý svojho správania. Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zatiaľ nie je právoplatné, pretože prokurátor sa odvolal.

"Vzhľadom na okolnosti tohto prípadu považujem sedemnásť rokov za nedostatočný trest - trest by mal odrážať priebeh skutku a mal by pôsobiť výchovne aj na spoločnosť. Treba vysielať signál, že nebudeme tolerovať násilie v partnerských vzťahoch. Následky by mohli byť omnoho tragickejšie," vyjadril sa prokurátor Bohdan Čeľovský. O tejto záležitosti tak bude najbližšie rozhodovať Najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy