Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Členka volebnej komisie manipulovala hlasy. Prípad skončil pred súdom
Zdielať na

Členka volebnej komisie manipulovala hlasy. Prípad skončil pred súdom

KALNÁ ROZTOKA / Mama sa pokúsila ovplyvniť komunálne voľby v prospech svojho syna. Ako členka volebnej komisie v obci Kalná Roztoka mu pripočítala vyše 40 falošných hlasov. Žena sa už postavila pred sudcu.

Pripísala desiatky hlasov

​Členka volebnej komisie prišla na hlavné pojednávanie v sprievode advokáta. Požiadali sme ju o reakciu na obvinenie, no odmietla ho komentovať. Podľa obvinenia mala žena počas komunálnych volieb pripísať desiatky hlasov svojmu synovi. Ten pred dvoma rokmi v októbri kandidoval za obecného poslanca a mama, v snahe pomôcť mu, neváhala riskovať problémy so zákonom. Podľa polície mu prirátala vyše 40 falošných hlasov. Paradoxne, ani tie synovi nepomohli a obecným poslancom sa napokon nestal. "Bol som veľmi prekvapený, že sa to môže stať v dnešnej dobe. Komisia dala podnet na políciu," opísal starosta obce Kalná Roztoka Ján Hakulin.

Trestný čin marenia volieb

"Členovia volebnej komisie sa môžu pomýliť, sú to občania, ktorí pracujú v noci v psychickom napätí a vyťažení, a môže sa stať, že dôjde k chybe," povedala riaditeľka odboru volieb Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Eva Chmelová. Také boli prvé reakcie krátko po tom, ako sa podozrenie z volebnej korupcie objavilo. Verziu, podľa ktorej by mohlo ísť o chybu či nepozornosť, polícia nepotvrdila a členku komisie obvinili z trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb. Vyšetrovanie bolo ukončené návrhom na podanie obžaloby.

Dokazovanie a výsluchy svedkov

"Súd na hlavnom pojednávaní vykonal dokazovanie výsluchom obžalovanej a oboznámením listinných dôkazov a stanovil ďalší termín," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. Hovorili sme aj s predsedníčkou volebnej komisie, no tá sa taktiež odmietla vyjadriť. Súdny proces je na začiatku, nasledovať bude rozsiahle dokazovanie a výsluchy svedkov. Celkovo mala v rámci Slovenska polícia po posledných komunálnych voľbách na stole 36 podnetov v súvislosti s ovplyvňovaním výsledkov volieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy