Zatiahnuté
10°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
ROZHOVOR: Pozor na podvod, falošný produkt zneužíva dôveryhodné značky
Zdielať na

ROZHOVOR: Pozor na podvod, falošný produkt zneužíva dôveryhodné značky

BRATISLAVA / Stačia vám dve polievkové lyžice nového "zázračného" produktu denne a schudnete až 10 kilogramov za dva týždne. Už na prvý pohľad to vyzerá podozrivo. Podvodníci si myslia, že hlúposť im prejde, ak na to zneužijú dôveryhodnú značku a tak si ako "krytie" vybrali našu webovú stránku a Ranné noviny.

Zázračný produkt na chudnutie

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že naša kolegyňa spolu s výživovou poradkyňou propagujú vo vysielaní zázračný produkt na chudnutie. V skutočnosti ide o tzv. deepfake, za ktorým stojí umelá inteligencia a nič z toho, čo v ňom odznelo, reálne nepovedali. "Keď mi každý deň pribúdali od mojich klientov správy, či je to pravda, či naozaj predávam takéto produkty, tak som si povedala, že je to vážne," povedala výživová poradkyňa a lektorka Zdenka Solík.

"Jednak ide o ochranu osobnosti. Bola zneužitá jej podobizeň, jej slová, v kontexte, ktorý ona vôbec nepoužíva. Máme tu právnu rovinu, ktorá sa týka jej podnikania," povedal expert na právnu ochranu osobnosti z UCM v Trnave Martin Solík. "Od kedy robím výživu, bojujem proti takýmto veľmi rýchlym produktom na chudnutie," dodala Zdenka Solík. "Ako som to ja videl, tak mi to prišlo dôveryhodné a pekná práca, takže na prvý pohľad si myslím, že bežný užívateľ nemá šancu," povedal expert na kybernetickú bezpečnosť Karol Suchánek.

Vytvorili aj webovú stránku

Podvodníci vytvorili aj webovú stránku, ktorá vyzerá rovnako ako stránka nášho spravodajstva. Je registrovaná od februára a servery prstom ukazujú na Rusko. Podľa odborníka však páchateľ môže byť hocikde. Každopádne aj keď stránka vyzerá identicky, najlepšie spravíte, ak si ju vždy preveríte. "Jediné, čo vám pomôže, je pozrieť sa do adresného riadku prehliadača, či tá stránka je naozaj tá, na ktorú ste chceli ísť. Je tam www.joj.sk? Alebo je tam úplne niečo iné," dodal Suchánek.

Na podvodnom webe si o spomínanom produkte nielen prečítate, ale si ho aj môžete objednať, stačí, ak uvediete svoje telefónne číslo a oni vám zavolajú. Prioritne máte platiť v hotovosti kuriérovi pri dobierke. Čo by vám ale prišlo, je momentálne vo hviezdach. Platiť môžete aj kartou vopred, pošlú vám link, vyplníte údaje z karty, no potom môžete prísť o peniaze. "Trestný čin podvodu, ak uvedie páchateľ druhú osobu do omylu úmyselne a obohatí sa tým a spôsobí minimálne škodu, ako je v súčasnosti viac ako 700 eur, alebo v prípade, ak nie je spôsobená škoda, ale vážna ujma na právach, tak môžeme hovoriť o trestnom čine poškodzovania cudzích práv," povedal expert na trestné právo z Univerzity Komenského v Bratislave Tomáš Strémy.

Narastajúci počet Deepfake videí

"Policajný zbor zaznamenal v poslednom období narastajúci počet Deepfake videí na sociálnych sieťach a webových stránkach," povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Roman Hájek. Ako uviedla polícia, problémom je aj to, že takéto videá nie sú vymedzené v Trestnom zákone. "Väčšinou sme boli zvyknutí, že sa to týka osôb, ktoré sú politicky exponované. V tomto prípade ide skôr o človeka, ktorý je bežná fyzická osoba. Čo môže ukazovať, že bude potrebné neskôr robiť niečo s legislatívou," dodal Martin Solík.

Celý rozhovor s expertom na kybernetickú bezpečnosť Karolom Suchánkom si pozrite tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy