Jasno
20°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Bezpečnosť na strelniciach: Ako môžu inštruktori predchádzať tragédiám?
Zdielať na

Bezpečnosť na strelniciach: Ako môžu inštruktori predchádzať tragédiám?

BRATISLAVA / Inštruktor, ktorý je na strelnici s klientom bez zbrojného preukazu, by si mal všímať každý pohyb. Práve vďaka pohotovým reakciám by tak mal dokázať zabrániť tragédii. Ako to je s bezpečnosťou na strelniciach na Slovensku?

Nepotrebujete zbrojný pas

​Už samotný vstup na strelnicu sprevádzajú opatrenia. Dovnútra sa nedostanete bez toho, aby si vás niekto všimol a to z dôvodu, že sem chodia ľudia, ktorý majú zbrojný preukaz ale aj takí, ktorí ho nemajú. V prípade, že si chce ísť niekto zastrieľať na strelnicu a nie je držiteľom zbrojného preukazu, celý čas bude pod dozorom vyškoleného inštruktora. Na otázku, či si je možné zastielať, aj keď nemáme zbrojný preukaz, odpovedal správca strelnice Ľubomír Loh: "Je to možné s inštruktorom. Vyberieme si zbraň, ja ju pripravím. Vy sa zatiaľ zapíšete u správcu a ideme na strelnicu."

Treba byť stále v strehu

Osoba tak predloží svoje doklady a zapíše sa. Následne počká, pokým inštruktor pripraví zbraň, náboje, ale aj špeciálne slúchadlá a okuliare. To všetko vloží do bedničky, aby predišiel nebezpečným situáciám. V ďalšom kroku sa spolu s klientom premiestni do priestorov strelnice. "Pripravujem aj mojich inštruktorov k tomu, aby sa nevzďaľovali od klienta. Treba byť stále v strehu, pri zbrani, aby to nekoplo zozadu, lebo klient ide často strieľať prvýkrát. Bezpečnosť je u nás prvoradá," opísal Loh.

​Vyskúšať si to môžu aj deti

Inštruktora však nepotrebuje človek, ktorý ide na strelnicu s niekým, kto je držiteľom zbrojného preukazu. V takom prípade je za vás zodpovedný on. No a vyskúšať si to môžu aj deti. Je však nutné, aby mali doprovod. V prípade, že rodič dieťaťa nemá zbrojný preukaz, streľbu absolvujú aj s inštruktorom. "Zbrojný preukaz môže byť udelený fyzickej osobe, ktorá spĺňa podmienky stanovené v zákone. Osoba musí byť plnoletá, spôsobilá na právne úkony a musí splniť ďalšie podmienky, ako napríklad zdravotnú a psychickú spôsobilosť, bezúhonnosť a spoľahlivosť." povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Roman Hájek.

Skúšky a spôsobilosť

"Človek ide na skúšky, kde preukáže, že je spôsobilý na držanie zbrane a zbrojného preukazu. Patrí to medzi tie vyššie stupne previerky a preverenia, ale človek sa môže zmeniť z večera do rána. Podľa toho, aká situácia mu do života príde. Vznikne skrat a tomu stopercentne nikto nezabráni," dodal Loh. Na strelnici platí, že aj keď je niekto držiteľom zbrojného preukazu, zbraň môže vytiahnuť až v priestoroch, ktoré sú určené na strieľanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy