Zatiahnuté
11°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Polícia pátra po väzňovi na úteku. Verejnosť prosí o pomoc
Zdielať na

Polícia pátra po väzňovi na úteku. Verejnosť prosí o pomoc

RIMAVSKÁ SOBOTA / Policajti pátrajú po väzňovi na úteku. Odpykať si mal pritom iba trojmesačný trest, aj to na otvorenom oddelení, kde sú podmienky veľmi mierne. Väzni tam môžu dokonca aj pracovať mimo väzenia či navštevovať kultúrne a športové podujatia.

Júliusa odsúdili v novembri 2023

Júliusa (34) odsúdil rimavskosobotský súd v novembri 2023. Muž do väzenia nastúpil o niekoľko mesiacov neskôr – v júli tohto roku. Trest si odpykával na  otvorenom oddelení Sabová pri Rimavskej Sobote. Nepodmienečný trest mu sudca vymeral za jazdu bez vodičského preukazu. Domov sa mohol vrátiť už koncom októbra. Z oddelenia ale odišiel predčasne a už sa tam nevrátil. "Skutočnosť, že odsúdený sa nedovolene vzdialil, zistil väzenský personál bezprostredne po tom, čo k udalosti došlo. Príslušníci okamžite začali s bezprostredným prenasledovaním, pričom súbežne bola nadviazaná súčinnosť s Policajným zborom," uviedla hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Anna Bečková Ragasová.

Podali trestné oznámenie, vyšetrovateľ už 34-ročného muža obvinil – opäť z marenia výkonu úradného rozhodnutia. Súčasne po ňom vyhlásili pátranie. "Hľadaný muž je 165 cm vysoký, má hnedé oči a oholenú hlavu. V čase úteku mal oblečený väzenský odev modrej farby," informovala hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Mária Faltániová. Policajti ho hľadali aj doma, podľa jeho slov mamy sa tam však neukázal.

Matka nerozumie, prečo utiekol 

Nerozumie tomu, prečo utiekol. Otvorené oddelenie je najmiernejšou formou výkonu trestu odňatia slobody. "Ubytovne odsúdených sa neuzamykajú a odsúdení majú možnosť pohybovať sa v objekte oddelenia ale aj mimo neho bez dohľadu príslušníka zboru. Zároveň majú možnosť navštevovať kultúrne a športové aktivity mimo oddelenia," dodala Bečková Ragasová.

Môžu napríklad pracovať mimo oddelenia, pričom do práce chodia sami. Tiež môžu mať pri sebe finančnú hotovosť. Policajti po Júliusovi stále pátrajú, ak by ste ho videli, oznámte to na tiesňovú linku 158. Ak muža vypátrajú, opäť sa postaví pred sudcu. Za marenie výkonu úradného rozhodnutia dostane pravdepodobne už prísnejší trest, ktorý si bude musieť odpykať zrejme aj v prísnejšom zariadení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy