Zatiahnuté
12°
Bratislava
Vďaka modernej technológii po takmer 50-tich rokoch odhalili identitu neznámej mŕtvoly
Zdielať na

Vďaka modernej technológii po takmer 50-tich rokoch odhalili identitu neznámej mŕtvoly

USA / To, čo sa nepodarilo vyriešiť detektívom za takmer 50 rokov, zvládla moderná veda za necelú hodinu. Muž, ktorého našli zmrznutého v jaskyni ešte v roku 1977, pochovali ako neznámeho, keďže sa nikto o jeho pozostatky neprihlásil. Dnes už jeho identitu poznajú.

​Turisti na horskej 16. januára 1977 trase objavili zamrznuté telo neznámeho muža v plytkej jaskyni. Prešlo dlhých 47 rokov, kým sa z neznámeho stal Nikolas Pól Grub, ktorý mal vtedy 27 rokov. Vyriešiť túto kriminalistickú hádanku ale bolo náročnejšie ako sa zdá. Gruba pochovali v štátnom hrobe ako neznámeho.

V roku 2019 jeho pozostatky vykopali, aby mohli extrahovať DNA pre identifikáciu. Žiaľ, ani opakované pokusy úspech v identifikácii nepriniesli. "Mali sme hneď niekoľko možností, ktoré sme chceli potvrdiť, alebo vyvrátiť," povedal George Holmes, forenzný špecialista.

Nič sa však nezistilo. Testy zopakovali aj v roku 2020 a výsledok bol rovnaký. O 4 roky neskôr, ale prišla veľká zmena. "Pozitívnu správu od FBI  sme dostali 12. augusta. Objavil sa odtlačok prsta, ktorý celé tie roky prehliadli a nikdy nebol preskúmaný," ozrejmil Holmes. "Vyhodnotiť odtlačok zabralo odborníkom necelú hodinu," povedal John Fielding, súdny patológ.

"Odtlačky sa nachádzali v databáze, keďže v roku 1975 ho zadržali pre potýčku s políciou," dodal Holmes. Podľa odborníkov bol Niky, ak ho v rodine prezývali príslušníkom pensylvánskej Národnej gardy. Podľa patológa sa predávkoval liekmi na predpis

Súvisiace články

Najčítanejšie správy