Zatiahnuté
12°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Nehoda pri pristátí poznačila majstrovstvá sveta: Letcom sa napriek všetkému darilo
Zdielať na

Nehoda pri pristátí poznačila majstrovstvá sveta: Letcom sa napriek všetkému darilo

KREMNICA NAD CIROCHOU / O leteckej nehode, ktorá sa stala v Kamenici nad Cirochou, sme hovorili pred pár dňami. Pred majstrovstvami sveta v leteckej navigácii sa pri pristávaní prevrátilo lietadlo českej posádky. Už sú známe predbežné výsledky vyšetrovania.

Nehoda pri pristávaní

K nehode došlo v Kamenici nad Cirochou, pri pristávaní lietadla. Išlo o tréningové lety ešte pred začiatkom majstrovstiev sveta. V lietadle typu Cessna 152 sedela posádka z Českej republiky, pilot a jeho navigátorka. Obaja skončili v nemocnici. "V čase nášho príchodu sa lietadlo nachádzalo prevrátené na krídlach, osoby boli mimo lietadla," povedal veliteľ zásahu Hasičského a záchranného zboru Humenné Jozef Vitek.

Ich zranenia napokon neboli vážne. "Mali iba ľahké poranenia, ktoré nebránia lietaniu, takže sme ich zaradili do majstrovstiev. Takže sa zúčastnili, ale lietali mimo súťaž," informoval náčelník letiska, prezident Aeroklubu Arnošt Foff. Policajti nakoniec túto udalosť prešetrovať nebudú. Prípad na mieste prevzal letecký úrad.

"Bolo to nešťastné. Piloti, ktorí sa tejto nehody zúčastnili, bohužiaľ príliš súťažili a snažili sa," opísal riaditeľ súťaže prof. Ing. Antonín Kazda, CSc. "Keďže vyšetrovanie naďalej prebieha, v tejto chvíli sa k okolnostiam a príčinám nehody nemôžeme bližšie vyjadrovať," povedala hovorkyňa Ministerstva dopravy Slovenskej republiky Petra Poláčiková.

Nešlo o technickú poruchu

​Už teraz je však jasné, že nešlo o technickú poruchu. "S určitosťou vieme povedať, že pochybil pilot pri pristátí. Každý športovec na takejto svetovej súťaži nevidí čiaru pristátia, ale stále vidí medailu. To znamená, že každý ide na doraz a žiaľ, tejto posádke to nevyšlo," doplnil Foff. Hoci nehoda poznačila majstrovstvá, každý z letcov si z tejto kolízie niečo odniesol. "Samozrejme, každá takáto nehoda je poučením pre nás aj pre ostatných, ktorí sú dookola toho," doplnil Foff.

Napriek nehode napokon českí letci z Majstrovstiev sveta odchádzali víťazne. Zo ôsmich medailí získali až sedem. Jednu uchmatli letci z Poľska. Slovákom medaila ušla takpovediac o chlp. "Rozhodovalo sa v piatok, posledný deň lietania, vo finále, a naši stratili jednu sekundu. Jedna sekunda ich delila od medaily," dodal Foff.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy