Polojasno
19°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Muž získal intímne zábery od 11-ročného dievčaťa. Po štyroch rokoch sa ozval opäť
Zdielať na

Muž získal intímne zábery od 11-ročného dievčaťa. Po štyroch rokoch sa ozval opäť

HORNÝ ZEMPLÍN / Ohavný prípad vyšetrujú policajti na Zemplíne. Od 11-ročného dievčaťa získal neznámy muž vyhrážkami intímne zábery. To chcelo ochrániť rodičov, a tak mu videá a fotky poslalo. Odvtedy uplynuli štyri roky a sexuálny predátor sa ohlásil znova.

Sociálne siete

​Poškodené dievča pochádza z Horného Zemplína. Podľa zdroja TV JOJ do prvého kontaktu s páchateľom sa malo dostať už pred štyrmi rokmi. A to ako 11-ročné prostredníctvom sociálnych sietí. Podľa psychologičky práve deti v predpubertálnom a pubertálnom veku sú veľmi ľahké obete, pretože sú ľahko manipulovateľné a páchateľovi začnú veľmi rýchlo dôverovať. "Snaží sa nadviazať vzťah s dieťaťom. Skrze komunikáciu začne nevinne a postupne prechádza k tomu, že začne klásť stále intímnejšie a intímnejšie otázky," vysvetlila psychologička Katarína Murniková. A ak už táto dôverná komunikácia prebehne, deti sú potom ochotnejšie poskytnúť intímne zábery.

Citlivé fotografie

V tomto prípade sa však mal páchateľ k citlivým materiálom dostať tak, že dievča vydieral a s tým, že ublíži jej rodičom. Údajne mu poslala nielen fotografie, ale aj videá. "Pošle nejakú prvotnú. Je to veľmi zahanbujúce a myslí si, že tým, že pošle tú ďalšiu fotku, ono to skončí. Tie deti si veľakrát neuvedomujú, že to je len začiatok celého radu ďalších požiadaviek," pokračovala Murniková.

Prevencia

V tomto prípade sa mal páchateľ na štyri roky odmlčať a teraz sa ozval znova. No dnes už 15-ročná tínedžerka sa rozhodla, že viac mlčať nebude. "V súčasnosti je veľký dôraz kladený na prevenciu. Je možné, že aj toto malo vplyv na to, že sa niekomu, v tomto prípade rodičom zdôverilo a pomohlo to viac menej zastaviť to, čo sa dialo," doplnila Murniková. Rodičia dievčaťa sa obrátili na políciu a skutok nahlásili. Policajti na prípad uvalili informačné embargo.

Väčší počet obetí

Podľa psychologičky policajné vyšetrovanie zohráva aj dôležitý psychologický efekt. "Že sme to posunuli ďalej a niekto iný to zatvorí a urobí za tým nejakú čiaru. Zároveň je to dôležité riešiť aj kvôli tomu, lebo nezriedka sa tých páchateľov podarí nájsť a zastaviť to, čo robia. Lebo nikdy to nebýva tak, že ten páchateľ má jednu obeť. Tí páchatelia majú stále niekoľko obetí, z ktorých ťažia," dodala Murniková."Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa polícia nebude k veci vyjadrovať," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Štefan Pecuch.

Psychologička vysvetľuje, že najlepší spôsob, ako takýmto prípadoch predchádzať, je prevencia. "Je to založená na tom, že sa o tých veciach rozpráva. Je lepšie, keď sa budeme učiť z chýb iných, znižuje sa tak množstvo obetí," uzavrela Murniková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy