Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Zlodej vykradol dom Vladimíra Strmeňa, vojnového veterána SNP
Zdielať na

Zlodej vykradol dom Vladimíra Strmeňa, vojnového veterána SNP

BANSKÁ BYSTRICA / Šokujúci prípad z Banskej Bystrice. Počas osláv SNP vykradli vojnového veterána, 96-ročného Vladimíra Strmeňa. Zlodej zrejme vedel, že bude na oslavách v Múzeu SNP a že bude prázdny dom. Vnútri narobil neporiadok, ukradol peniaze aj zlatý prsteň, ktorý si tam nechala vnučka pána Strmeňa.

​V inak pokojnej ulici v Banskej Bystrici stáli od rána policajné autá. V dome vojnového veterána boli kriminalisti ako aj policajný technik. Vnútri zaisťovali všetky stopy, ktoré by mohli pomôcť k odhaleniu páchateľa. Je to neuveriteľné, no zlodej si vyhladol dom bývalého partizána, ktorý bol celý deň na oslavách SNP. Zrejme tak vedel, že môže nerušene kradnúť.

Z domu zmizli peniaze aj šperk vnučky, ktorá bola u Vladimíra Strmeňa na návšteve. "Vykradli mojej vnučke veci. Ona je tu na dovolenke do nedele. Prišli sme z oslavy a boli sme prekvapení z toho všetkého. Videl nás na obrazovke v televízii tak mal čas. Prehliadol celý dom," opísal pán Vladimír Strmeň, najznámejší vojnový veterán Slovenského národného povstania. 

Šokovaní sú aj ľudia z banskobystrického múzea SNP, s ktorým pán Strmeň spolupracuje dlhé roky a chodí na prednášky na školy. "To, že nejaký človek dokáže prísť do rodinného domu veterána počas celonárodných osláv, kedy mal istotu, že doma nebude, a znížiť sa k takému ohavnému činu ako ho vykradnúť je niečo čo neviem okomentovať," povedal Dalibor Lesník z Múzea SNP.

Ako potvrdila banskobystrická krajská polícia, v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže a prečinu porušovania domovej slobody.

Na tento čin reagoval aj prezident Peter Pellegrini

Je to hnusný zločin a hyenizmus, reagoval prezident Peter Pellegrini. Ten včera počas osláv SNP udelil Vladimírovi Strmeňovi pamätnú medailu za jeho zásluhy počas povstania. Dúfa, že zlodejov postihne spravodlivý trest. "V Banskej Bystrici sa našli hyeny, ktoré využili prítomnosť hrdinu SNP Vladka Strmeňa na celodennom programe. Vlámali sa do jeho domu a odcudzili vzácne a hodnotné veci. Je to odsúdeniahodný, naozaj hnusný zločin. Vyzývam tých, ktorí to urobili, aby našli spôsob, ako mu vrátiť tieto veci, pretože je zvrátené, ak sa niekto vláme počas osláv k jednému z hrdinov, ktorí bojovali za našu slobodu. Hanba vám," uviedol Pellegrini.

Krádež odsúdil aj minister vnútra

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) zdôraznil, že takéto zbabelé činy nebude tolerovať. "Vladimír Strmeň, ktorý sa počas celého svojho života statočne staval na obranu nášho národa, sa stal obeťou hanebného činu. Niekto sa opovážil vniknúť do jeho bytu, ukradnúť mu finančnú hotovosť a cenné vyznamenania, ktoré sú symbolom jeho odvahy a oddanosti. Páchateľ týmto nechutným činom pošpinil jeho domov a odkaz, za ktorý pán Strmeň bojoval," reagoval minister s tým, že podobné konanie je absolútne neprijateľné a bude rázne vyšetrené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy